Nepoštovanje zakona

SIP zaprimio nekoliko prigovora za kršenje izborne šutnje

Vijesti / Flash | 01. 10. 2016. u 18:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BIH) zaprimilo je danas nekoliko prigovora za kršenje izborne šutnje uoči lokalnih izbora u BiH, koji se uglavnom odnose na plakatiranje, te koji su u nadležnosti općinskih izbornih povjerenstava.

Kako je kazala glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić, kada se radi o kršenju izborne šutnje od političkih subjekata, osim u jednom slučaju, u prvom stupnju su nadležne općinska izborna povjerenstva.

''SIP BiH je nadležan za prigovore u prvom stupnju jedino u slučaju, ukoliko su korištena domaća i međunarodna sredstva komunikacije radi utjecaja na birače, a pod tim sredstvima se podrazumjevaju sva ona sredstva kojima se može emitirati zvučni, video ili tekstualni sadržaj'', pojašnjava Pirić.

Istovremeno, precizira da ta sredstva nisu ograničena samo na radio i tv, odnosno tiskane medije, nego obuhvaćaju i SMS-poruke i video-poruke, isporučene putem mobilnih telefona.

''Jedino u tom slučaju kršenja izborne šutnje u prvom stupnju je nadležan SIP BiH, a u svim drugim slučajevima su u prvom stupnju nadležna općinska izborna povjerenstva'', kazala je glasnogovornica SIP-a BiH.

Dodala je da će o prigovorima iz nadležnosti općinskih izbornih povjerenstava, SIP BiH, najvjerojatnije, imati više informacija tijekom sljedećeg dana.

Referirajući se na ustaljenu praksu i proceduru u vezi s prigovorima za kršenje izborne šutnje, Pirić navodi da u situaciji u kojoj strana koja je uložila prigovor nije zadovoljna odlukom općinskog izbornog povjerenstva, može uložiti žalbu na tu odluku i dostaviti je SIP-u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close