Unija neovisnih sindikata

Sindikati traže ostavke vladajućih!

Vijesti / Politika | 11. 02. 2014. u 11:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospoda mora podnijeti ostavke, to je naš preduvjet, nakon čega želimo da se što prije održe izvanredni izbori, ali pod novim okolnostima i uvjetima“, zahtjevi su koje je iznio Josip Milić ispred Unije neovisnih sindikata na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

''Ne može jedan ministar imati 5 000 KM plaću, a da nije u stanju osigurati plaću korisnicima proračuna. Zahtijevamo da plaće ministrima budu 1 600 KM, znači dvije prosječne ministarske plaće, premijer da ima 100 KM više, bez auta, bez mobitela, olovke… ako si spreman pod takvim uvjetima budi ministar budi, ako ne možeš odstupi“, rekao je Predsjednik UNS Josip Milić.

"Ne treba meni ministar koji će dolaziti s džipom koji troši 20 litara iz Konjica i da njegov vozač navečer u tom vozilu vozi svoju curu i baca  škripu po Konjicu", dodaje on.

 Što se tiče prosvjeda diljem FBiH, predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić smatra kako je stanje do kraja konfuzno.

''Jedni kažu da je ovo pobuna bošnjačkog naroda protiv hrvatskog, odnosno ukidanja županija čime bi se hrvatski narod razvlastio, drugi kako je ovo borba protiv Republike Srpske, što smatram glupim i providnim te ne znam tko je ovdje više normalan'' ističe Milić.

No, izgleda kako je većina hrvatskog naroda nasjela na tu "udbašu priču“ i da se u skladu s time ponaša, smatra on.

Na današnjoj konferenciji za medije govorili su i predstavnici Sindikata Šuma Herceg Bosne Mirjana Zovko, Ružica Marijanović nekadašnja tajnica Sindikata Žitoprometa, Zdravko Čorić kao predstavnik Sindikata Sokola, Predsjednik Sindikata službenika i namještenika HNŽ Jakiša Staničić, te Slavko Lauš kao predsjednik Sindikata učitelja.

Svi predstavnici sindikata su zajedno podržali mirne prosvjede, ali su optužili vandalizam, no ističu kako je ova šteta koja je nanesena zgradama institucija ništa naspram štete koju su političari napravili državi u zadnjih dvadeset godina.

''Narodu je 'dogorilo', nije važno kako zovemo hljeb ili kruh, mi nemamo što jesti. Svi oni koji su nazvani huliganima branili su ovu državu. Danas u ovom gradu i u gradovima širom BiH najveće su gužve u ljekarnama i na birou, vlasti se trebaju zapitati rade li dobro svoj posao! Zar je sramota tražit kruh dostojanstven čovjeka. Što očekuju od mene konkretno, koja šest godina nemam posla, niti zdravstvenog i socijalnog osiguranja?", zapitala je Mirjana Zovko.

''Imamo sve dokaze i imena i prezimena odgovornih koji su naše poduzeće doveli u katastrofalno stanje, no nitko nikada protiv njih nije pokrenuo istragu'', naglašava Zovko.

Ružica Marjanović, nekadašnja zaposlenica Žitoprometa, obratila se medijima kao građanka, koja je visokoobrazovana, a danas ne može naći posao u svojoj struci. Ona ističe da nema natječaja na koje se može prijaviti kao magistrica agronomije, a ako negdje i izađe natječaj, po njezinim riječima, to radno mjesto je već popunjeno, a natječaj se uradi 'formalno'.

''Kad ja kažem svom djetetu uči, ono mene upita zašto. Ja s visokom školom radim u kladionici, pa zašto bi onda i moje dijete učilo, jer sutra svakako neće imati posla'', rekla je Marijanović.

Zdravko Ćorić koji je govorio ispred sindikata Sokola, istaknuo je kako su jedini koji su se borili institucionalno, postiglu su dosta toga, ali nisu zadovoljni. Ističe također kako te institucije nisu mjerodavne raditi svoj posao, jer po njegovim riječima to su sve privatne firme vladajućih stranaka, što će i dokazati.

''Najviše mi je žao djece naših radnika koji su sada ispali huligani. Oni nisu huligani, njih su vladajuće strukture napravile huliganima, ističe on te dodaje, "oni su napravili manju štetu nego što je samo Čović napravio u Sokolu. Veća je šteta napravljena u Sokolu, nego sve što je u BIH spaljeno. Imamo tisuće stranica materijala i dokaza koje smo davali svim nadležnim institucijama, ali uzalud samo ih guraju u ladice''.

Jakiša Staničić je istaknuo kako podržava prosvjede, te ističe da je apsurd da se uništava zajedničko, a da se ne postavljaju zahtjevi čije bi ispunjenje rezultiralo poboljšanju stanja u kojem se nalazimo. ''Osuđujemo i političare licemjere, koji se utrkuju u ocjeni vandalizma, a sami su pridonijeli tome svojom nesposobnošću , neradom, brigom za vlastite interese, interese svojih stranaka, i najbližih. Nastalu situaciju koriste za sijanje straha i panike kako bi smisao opravdane narodne pobune zamaglili i okrenuli na drugu stranu'', istaknuo je Staničić.

Predstavnik sindikata učitelja Slavko Lauš rekao je jedno veliko da prosvjedima, ali ne rušilačkom činu, paljenju i razbijanju.

''Uvjeravam vas da ljudi nisu na ulicama zbog gladi, već zbog nepravde. Tražimo odgovornost vlasti'', rekao je Lauš.

Na novinarske upite o tome hoće li se nastava redovno održavati, istaknuo je da se po njegovim saznanjima nastava u svim školama u Mostaru redovno održava, osim što su zbog sigurnosnih razloga učenici 6.OŠ i Gimnazije Mostar jučer ranije pušteni s nastave. 

Kopirati
Drag cursor here to close