Scheveningen

Šešelja puštaju na privremenu slobodu

Vijesti / Flash | 06. 11. 2014. u 17:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrio je puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu zbog liječenja", objavio je Haški sud.

Mediji u Srbiji javljaju kako se ispred sjedišta radikala, ispred bivšeg Magistrata u Zemunu već okupilo nekoliko stotina najodanijih pristaša radikala i veliki broj novinara. Tijekom okupljanja, čuje se pjesma, a začulo se i nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja.

Srpska radikalna stranka večeras je pozvala sve svoje članove i simpatizere neka se okupe ispred sjedišta SRS u Zemunu kako bi formirali "plavu kolonu", kolonu vozila koja će "središnjim gradskim ulicama proslaviti povratak njihovog vođe u zemlju".

"Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim liječenjem, već ću sve snage usmjeriti na osvetu", poručio je Vojislav Šešelj srpskim diplomatima jučer u Haaškom tribunalu kada je doznao za mogućnost da bude priveremeno oslobođen i pušten kući zbog teškog zdravstvenog stanja, doznaje beogradski Blic iz diplomatskih krugova u Haagu.

Uz ovu prijetnju, Šešelj je, doznaje Blic, rekao i da neće prihvatiti ničija jamstva niti bilo kakva uvjetovanja i jedino što ga je zanimalo je da ga Sud oslobodi i pusti kući.

Podsjetimo, raspravno vijeće Haškog suda je u nalogu izdanom u utorak pozvalo vlade Nizozemske i Srbije da se izjasne o mogućnosti njegova puštanja na slobodu.

Od Beograda se tražilo i da potvrdi kako će jamčiti da Šešelj tijekom privremene slobode neće kontaktirati sa svjedocima i žrtvama i da će se vratiti u pritvor u Scheveningenu kad to naloži. Uvjeti su očito ispunjeni.

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH te nad vojvođanskim Hrvatima. U pritvoru Haškoga suda je od dobrovoljne predaje 2003.

Šešelj je u pritvoru čekao izricanje prvostupanjske presude, koja je trebala biti objavljena u listopadu prošle godine. No to je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s cijelim predmetom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close