Žurno

Šešelj završio u hitnoj rezoluciji Europskog parlamenta

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu održanoj u četvrtak u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Europske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije ''Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja''.

Kako je izjavio Plenković, cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije" - uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

''Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama'', navodi Plenković u priopćenju.

Danas započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. studenoga bit će održana rasprava te glasovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close