Završio s Haagom

Šešelj: Ne zanima me što planiraju i rade u Haagu

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 18:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u utorak kako ga ne zanima što planiraju u Haagu u povodu osnivanja Žalbenog vijeća Suda koje će odlučivati o žalbi Tužiteljstva na oslobađajući presudu koja mu je izrečena, prenose mediji.

"Ja sam s Haagom završio. Niti me zanima što Haag tamo radi, niti što planira", rekao je Šešelj, prenosi Tanjug.

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron imenovao je suce Žalbenog vijeća, koje će razmatrati žalbu Haškog tužiteljstva na presudu kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Prema odluci Suda, osim Merona u Vijeću će biti i suci Lee Gacuiga Muthoga, Florence Rita Arrey, Ben Emmerson i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa

Tužiteljstvo Haškog suda je ranije ovog mjeseca najavilo Žalbenom vijeću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine. U najavi žalbe, Tužiteljstvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da mu najprije odobri žalbu, da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naloži ponavljanje suđenja.

Tužiteljstvo smatra da prvostupanjsko vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze Tužiteljstva , i zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tijekom suđenja.

Haški sud je 31. ožujka izrekao oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke po svih devet točaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje poticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine. Većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, zaključilo je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice.

Lattanzi je bila suprotnog mišljenja po osam točaka optužnice, dok je po jednoj točki Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužiteljstvo je, uoči presude, tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close