Još u Haagu

Šešelj još nije izašao na slobodu

Vijesti / Flash | 08. 11. 2014. u 10:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica Hasškog suda Magdalena Spalinska jučer je izjavila za AA da "trenutno traju pripreme za prebacivanje" Šešelja u Srbiju, zbog čega se u svakom trenutku očekuje njegov izlazak na slobodu.

Sudsko vijeće Haškog tribunala prije dva dana je donijelo odluku da optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju radi liječenja. Ipak, ispred pritvorske jedinice u Haagu gdje se nalazi Šešelj i jutros je mirno i svega nekoliko novinara prati njegov eventualni izlazak na slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nemam informacije o tome kada bi Šešelj mogao biti prebačen u Srbiju. Trenutno traju pripreme za prebacivanje po jučerašnjem nalogu. Tajništvo Haaškog suda radi na tome da izvrši nalog koji je jučer donijelo Sudsko vijeće Haškog Tribunala, čim to praktično bude moguće", potvrdila je glasnogovornica Haaškog suda za AA.

Miljan Damjanović iz Srpske radikalne stranke rekao je jučer da se još uvijek ne zna kada će se Vojislav Šešelj, haaški optuženik i predsjednik SRS, koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten na privremenu slobodu, vratiti u Srbiju, ali da je sigurno da će se osobno obratiti na velikom skupu 15. studenog, u Beogradu.

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ovaj tjedan je zatražilo od Nizomeske i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uvjetne garancije za puštanje Šešelja.

Milovan Bojić, član liječničkog konzilija koji je posjetio lidera SRS-a u Haagu, izjavio je da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno i da postoje elementi "životne ugroženosti" i definitivne metastaze na jetri. Šešelju je prethodno dijagnosticiran i rak debelog crijeva.

Šešelj se 23. veljače 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u ožujku 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.

Kopirati
Drag cursor here to close