Pregrijavanje servera

Serveri Vijeća ministara nisu radili jer se ne zna tko održava klime

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 14:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregrijavanje servera u Vijeću ministara, koje je na nekoliko dana blokiralo rad državnih institucija, posljedica je neslaganja dvije državne službe oko toga tko je nadležan za održavanje klima-uređaja u server sali, sporosti da se problem otkloni i otkazivanja sustava upozoravanja.

Serveri u Vijeću ministara su se pregrijali i gotovo u potpunosti zaustavili rad državnih institucija na četiri cijela dana krajem ožujka jer duže od mjesec dana nije popravljen klima-uređaj u server-sali, a zakazao je i sustav upozoravanja na povećanje temperature, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dvije službe Vijeća ministra – Služba za zajedničke poslove i Generalno tajništvo – prebacuju jedna na drugu odgovornost za kvarove, a kako je rečeno BIRN-u BiH, trenutno ne postoji poseban ugovor za održavanje klima-uređaja koji hlade servere s osjetljivim podacima.

Jedan od dva velika klima-uređaja u server-sali Vijeća ministara pokvario se 6. veljače ove godine, a Služba za zajedničke poslove ga nije popravila sve do 21. ožujka, kada se pokvario i drugi uređaj, navode iz Generalnog tajništva.

U većini državnih institucija zbog toga nisu radili “e-mailovi”, uposlenici nisu mogli pristupiti dokumentima niti ih printati, a pristupa nije bilo ni elektronskim predmetima, kao ni stranicama Vijeća ministara, ministarstava te Predsjedništva BiH. Serveri se koriste i za pristup bazama s povjerljivim podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Uređaj koji je u veljači dojavio povećanje temperature u prostoriji gdje se nalaze kompjuteri od kojih ovisi rad Vijeća ministara, Predsjedništva i 32 druge institucije, u ožujku se nije oglasio.

Generalni tajnik Vijeća ministara Zvonimir Kutleša je nakon prestanka rada servera izjavio kako su se kompjuteri tri dana pregrijavali na temperaturi od 50 stupnjeva i na kraju ugasili.
Ministar sigurnosti Dragan Mektić kaže da se provodi istraga o prestanku rada servera.

''Moj informacijsko-tehnički sektor radi to i ne mogu sada ništa reći, jer od njih nisam dobio izvještaj'', kaže Mektić, koji očekuje da će istraga uskoro biti završena.

Kvar kompresora

Drugi klima-uređaj je u ožujku prestao raditi, kako je rečeno BIRN-u BiH, zbog pokvarenog kompresora, dijela koji košta 3.000 maraka i čiju je nabavku Služba za zajedničke poslove raspisala tek deset dana nakon kvara.

Plan javnih nabavki pokazuje da Generalno tajništvo godišnje troši preko 3.000 maraka samo na cvjetne aranžmane i flaširanu vodu za piće.

Tijekom 2016. godine Služba za zajedničke poslove planirala je trošak od najmanje 700.000 maraka za klima-uređaje u uredima i zgradi Vijeća ministara. Nove klime u server-sali nisu nabavljane iako se broj servera koji griju prostoriju s dva povećao na osam.

Server-sala Vijeća ministara izgrađena je uz pomoć Razvojnog projekta Ujedinjenih naroda i Europske unije 2009. godine. Tada su nabavljene dvije klime za dva servera.

Uređaj za kontrolu temperature i drugih vrijednosti u sali ugrađen je tek 2015. godine. Ovaj uređaj porukama o problemima obavještava uposlene u Odjelu za održavanje i razvoj sistema elektronskog poslovanja i “e-Vlade” pri Generalnom tajništvo Vijeća ministara.
Prije osam godina, kada je napravljena server-sala, dva uređaja koja su hladila dva servera montirani su tako da je jedan uređaj glavni, a drugi rezervni, objašnjavaju u Službi za zajedničke poslove.

''Tijekom vremena broj servera se značajno povećao, na otprilike osam komada, koji su uzrokovali dosta veće toplotno opterećenje prostorije nego što je bilo početno, uslijed čega su rashladna stroja, da bi održale radnu temperaturu prostorije, intenzivnije radile uz minimalne intervale pauza, što je i uzrokovalo zastoj u radu jednog od kompresora'', kaže direktor Službe za zajedničke poslove Siniša Perković.

On objašnjava da se kapacitet klima morao povećavati kako se povećavao broj servera, ali da to nije urađeno.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Saša Mrdović objašnjava da računala i serveri zahtijevaju razumnu temperaturu i vlažnost za optimalan rad.

''Razumna temperatura je ovo što je ljudima prihvatljivo, negdje dvadesetak stepeni, a temperatura se održava klimom, nema tu nekakve velike pameti'', kaže Mrdović i pojašnjava da osam servera proizvodi veliku količinu toplote.

Uređaj za upozoravanje je prvi signal da se prostorija pregrijava poslao 6. veljače ove godine. Jedna je klima prestala raditi, a druga nije sama bila dovoljna da drži temperaturu koja je potrebna serverima, pa je došlo do zagrijavanja. Služba za zajedničke poslove je pokušala popraviti klimu, ali se u međuvremenu počeo kvariti i drugi klima-uređaj.

Siniša Perković objašnjava kako se na jednoj klimi pokvario kompresor a na drugoj je trebalo dopuniti freon. Služba za zajedničke poslove je 7. ožujka obavijestila Generalno tajništvo da se svi serveri moraju ugasiti na dva sata kako bi se ''izvršio servis i dopuna freona rashladne strojeve'' jer jedna klima nije u mogućnosti rashladiti prostoriju.

Perković kaže da od Generalnog tajništva, na čijem je čelu Zvonimir Kutleša, nikada nisu dobili odgovor na zahtjev za gašenje servera i servis klima-uređaja.

U večernjim satima 20. ožujka, dva tjedna nakon što je utvrđeno da je potreban hitan servis klima-uređaja, počeli su otkazivati servisi koje pokreću serveri u Vijeću ministara. Kvar je otkriven narednog jutra, kada su već svi servisi prestali s radom jer su se serveri pregrijali.

Željka Primorac iz kompanije ''Alfa Therm'', koja sa Službom za zajedničke poslove ima ugovor o održavanju klima u Vijeću ministara, kaže kako je ''u vremenu zastoja jednog uređaja i opravke došlo do još većeg opterećenja te kvara drugog uređaja''.

''Kvar je vjerojatno nastao zbog starosti opreme i povećanog toplotnog opterećenja'', kaže Primorac.

Serveri nisu radili cijeli radni tjedan, počevši od ponedjeljka, 21. ožujka, do petka u podne.
Trezorsko poslovanje institucija, jedini način za uplate i isplate s računa institucija i izvršenje budžeta, isplate plata i generalno financijsko poslovanje državnih institucija, nije radilo gotovo dva dana. Server koji upravlja trezorskim poslovanjem osposobljen je tek u srijedu, 22. ožujka.
Za razliku od klima-uređaja, značajnije štete na serverima nije bilo i podaci nisu izgubljeni, kaže Ivana Šarić, šefica Odsjeka za održavanje i razvoj sistema elektroničkog poslovanja i ''e-Vlade''.

''Nakon podizanja sustava i servisa ‘e-Vlade’ nisu utvrđeni nikakvi gubici podataka'', kaže Šarić.
Ključni prioriteti

Služba za zajedničke poslove i Generalno tajništvo odgovornost za održavanje klima trenutno prebacuju jedni na druge.

Ivana Šarić iz Generalnog tajništva kaže kako održavanje radi Služba za zajedničke poslove. S druge strane, direktor Službe za zajedničke poslove Siniša Perković tvrdi da su stručnjaci ove službe po pozivu Tajništva popravljali klime, ali da nisu vlasnici uređaja niti Generalno tajništva ima ugovor za održavanje klima-uređaja u server-sali.

''Između Generalnog tajništva i Službe za zajedničke poslove nikada se nije izvršila primopredaja rashladnih uređaja za održavanja s pripadajućom tehničkom dokumentacijom rashladnih uređaja jer je Generalno tajništvo Vijeća ministara, kao vlasnik server-sale, trebalo da potpiše ugovor za održavanje klima-sustava, kao što imaju potpisane ugovore za održavanje servera i ostale tehničke opreme u predmetnoj server-aali'', objašnjava Perković.
On dodaje kako druge institucije, poput Parlamenta BiH, klima-uređaje ''samostalno održavaju putem ovlaštenih tvrtki za servisiranje''.

Služba za zajedničke poslove ima potpisane ugovore s tri tvrtke za održavanje klima u prostorijama Vijeća ministara u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, ali ne postoji posebni ugovor za održavanje klima u server-sali.

Mostarska kompanija “Alfa Therm” ima sa Službom za zajedničke poslove ugovor za održavanje klima u zgradi Vijeća ministara u Sarajevu. Kada su se pokvarili klima-uređaji u server-sali, poziv nisu dobili od ove službe, već od Generalnog sekretarijata, kaže Željka Primorac iz “Alfa Therma”.

''Nakon zastoja u radu klima-uređaja dobili smo hitan poziv od Generalnog tajništva Vijeća ministara za dostavljanje ponude'', kaže Primorac.

U isto vrijeme Služba za zajedničke poslove je raspisala natječaj za nabavku kompresora za jednu od klima u server-sali. Ovaj natječaj, prema Perkoviću, ''radi dužine trajanja konkurentskog postupka javne nabavke, nije se mogao provesti u razdoblju između otkazivanja rada kompresora''.

Kvar u ključnom trenutku

Još jedan uređaj koji treba da štiti skupocjene servere nije radio nakon kvara klima-uređaja.
Uređaj za automatsku dojavu povećanja temperature u server-sali, vrijedan oko 8.000 maraka, ugrađen je u studenom 2015. godine.

Garantni rok bio je godinu dana i istekao je 2016., kaže Marko Šiniković, glasnogovornik kompanije “Lanaco”, koja je ugradila uređaj, te dodaje da njegova kompanija nije imala ugovor za održavanje ovog uređaja u trenutku kvara klima.

U veljači je uređaj uredno dojavio povećanje temperature u server-sali, ali je mjesec kasnije zakazao.

''Ovaj sustav nije radio u ključnom trenutku i nije poslao obavijest o promjeni temperaturnih uvjeta u server-sali 20. ožujka'', kaže Ivana Šarić i dodaje da se trenutno vrši vještačenje kako bi se utvrdilo zašto je uređaj prestao raditi.

Vještačenje se radi i za “ostale okolnosti vezano za ovaj slučaj”, kaže Šarić.
Ovo vještačenje moglo bi dati odgovor da li su dvije postojeće klime bile dovoljne da hlade prostoriju sa osam servera.

Profesor Mrdović kaže da je nelogično očekivati da jedan klima-uređaj hladi osam servera.

''Isto kao da vi vozite, pukne vam guma, zamijenite je i stavite rezervnu i kada vam pukne rezervna, vi se čudite što ne možete dalje'', objašnjava Mrdović.

U planu nabavki Službe za zajedničke poslove za 2016. godinu nalaze se natječaji za nabavku novih i zamjenu starih klima-uređaja koji hlade urede u zgradi Vijeća ministara. Na popisu vrijednom oko milijun maraka nisu planirane zamjene niti nabavka novih klima u server-sobi.
Mrdović kaže da zaštita servera od pregrijavanja nije prilika za uštede.

Dok plan nabavki pokazuje da zamjena klima Vijeću ministara nije prioritet, Siniša Perković iz Službe za zajedničke poslove kaže da novac za nove klime treba izdvojiti Generalno tajništvo.

U planu nabavki Tajništva za 2016. i 2017. godinu nije planirana nabavka klima-uređaja.
Ni ljudski kapaciteti nisu dovoljni, upozorili su prije godinu dana državni revizori. U svom izvještaju o radu Generalnog tajništva za 2015. godinu, revizori su naveli da Odsjek za održavanje i razvoj sustava elektroničkog poslovanja i “e-Vlade” nema dovoljno kapaciteta.
Obje klime u server-sobi su popravljene, ali i dalje nije riješen problem njihovog kapaciteta u odnosu na broj servera.

Kopirati
Drag cursor here to close