Prikupljanje podataka

Senat odbacio prijedlog zakona o ograničavanju ovlasti NSA

Vijesti / Flash | 24. 05. 2015. u 10:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Senat odbacio je u subotu prijedlog zakona o ograničavanju ovlasti Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) glede prikupljanja podataka dobivenih nadzorom i presretanjem telefonskih i svih drugih oblika komunikacije, izvješćuje AFP i podsjeća da se radi o prijedlogu koji ima potporu predsjednika Baracka Obame.

Predstavnički dom je 13. svibnja izglasao zeleno svjetlo prijedlogu Zakona o slobodi, što je bio odgovor na skandal koji je uslijedio nakon otkrića Edgara Snowdena od prije dvije godine o masovnom špijuniranju građana. I demokrati i republikanci su dali glas za ograničavanje ovlasti NSA, agencije koja prikuplja podatke o milijunima Amerikanaca koji nemaju nikakve veze s terorizmom.

Senat je, međutim, glasovao u suprotnom smjeru, iako je malo nedostajalo da zakonski prijedlog ipak prođe. Tek su tri glasa od potrebnih 60 nedostajala da se ipak usvoji.

Prije samo 10 dana, republikanac Bob Goodlatte, veliki zagovornik tog dokumenta kojeg je nazvao najvećom reformom u posljednjih 40 godina, izrazio je zadovoljstvo glasovanjem u Predstavničkom domu.

"Amerikanci su jasno kazali da treba ograničiti programe nadzora u zemlji i Predstavnički dom ih je poslušao", izjavio je tada Goodlatte, ističući da se radi o zaštiti privatnog života.

Nakon glasovanja u Senatu, senatori su odmah nastavili s raspravom o dvomjesečnom produljenju kontroverznog članka Domoljubnog zakona, koji ističe 1. lipnja, a koji je usvojen nakon napada 11. rujna 2001. Predloženom reformom bi se NSA zabranilo špijuniranje velikih razmjera.

Ovo je drugi put u manje od godinu dana da su američki senatori odbili priijedlog zakona o ograničavanju ovlasti NSA.

Kopirati
Drag cursor here to close