Vrljić i Marin

Selektivan pristup tužiteljstava prema pripadnicima HVO-a

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Selektivan pristup tužiteljstava BiH prema braniteljima i zapovjednicima Hrvatskoga vijeća obrane otežava pozitivne procese koji se trebaju dogoditi u BiH'', rekao je voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat pri Glavnom vijeću HNS-a Slavko Marin.

''To, nažalost, otežava pozitivne procese koji se trebaju dogoditi u BiH, sa stajališta njezine integracije i sa stajališta potrebe pomirenja naroda, a toga neće biti i ne može biti dok se istina o Domovinskome ratu u BiH ne utvrdi", izjavio je Marin na konferenciji za novinare u Mostaru.

Govoreći o događanjima vezanim za uhićenja branitelja HVO-a radi procesuiranja za ratne zločine zbog načina i primjene metoda uhićenja selektivnog pristupa, mjesta i vremena uhićenja, Marin je u ime svih branitelja HVO-a izrazio nezadovoljstvo i javni prosvjed.

"Ovakav pristup uhićenju za počinjenje ratnih zločina u Domovinskome ratu na području BiH ima i imat će negativan utjecaj na proces pomirenja u BiH i povjerenje građana u pravnu državu i neovisnost pravosuđa koji u svojoj izvedbi ima niz negativnosti", dodao je.

Kazao je kako se stječe dojam da se kroz postupke uhićenja namjerno zastrašuju svi branitelji HVO-a, a posebice zapovjednici.

"Načinom uhićenja i privođenja izravno se nanosi šteta dignitetu i ponosu branitelja i devalvira doprinos branitelja BiH, a posebno što se uhićuju kao da su najveći kriminalci", ocijenio je Marin.

Napomenuo je kako nitko u BiH niti u jednom trenutku ne smije zaboraviti da su branitelji HVO-a prvi stali u obranu BiH, što se, kako je rekao, često negira.

"Pristup procesuiranju ratnih zločina mora biti pravedan i krajnje je vrijeme da netko konačno odgovara za progone i stradanja Hrvata, zapaljenu i opljačkanu imovinu, porušene vjerske objekte u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Vitezu, Busovači, Kaknju, Varešu, Konjicu, Jablanici, Sarajevu, Fojnici, cijeloj Posavini i svim mjestima gdje su živjeli Hrvati. Nažalost, za ova stradanja pravosuđe još uvijek nikoga nije osudilo. Mali je broj tek u postupku utvrđivanja odgovornosti", zaključio je Marin.

Napomenuo je kako ovo nije udar na pravosuđe nego je to, kako je ustvrdio, zaštita dostojanstva ljudi koji su branili BiH i na neprimjeren se način uhićuju i zastrašuju.

"Ne može se zapovjedna odgovornost tretirati kao zločinački poduhvat i takav pristup je čista politička manipulacija koja šteti svima u BiH i neće dovesti do istinskoga pomirenja njezinih naroda", dodao je Marin.
Voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ile Vrljić rekao je kako se uhićenja rade tako da se prvo uhićuje, pa tek nakon tri dana podiže optužnica, što je poruka braniteljima ''da bježimo iz ove države ili ćemo biti uhićeni".

"Naša poruka s ovog mjesta je, da smo htjeli bježati mi bismo bježali 1991., 1992. i 1993., pa sve do danas. Mi nemamo namjeru ići nigdje odavde jer ovo je naša država za koju smo i mi ginuli i stvarali'', rekao je Vrljić

Kopirati
Drag cursor here to close