Slab napredak

Seksualno nasilje u sukobu je osjetljivo političko pitanje u BiH

Vijesti / Flash | 16. 04. 2015. u 16:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seksualno nasilje u sukobu ostaje osjetljivo političko pitanje u Bosni i Hercegovini i mali je napredak postignut na uspostavljanju sveobuhvatnog sustava podrške žrtvama, naglašeno je u godišnjem izvještaju generalnog tajnika Ujedinjenih naroda o seksualnom nasilju u sukobu koji je predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a.

''Vlasti su izrazile namjeru da se pozabave tim pitanjem, ali su se primarno fokusirale na procesuiranje slučajeva, a ne na širi raspon potreba. Nedostatak podrške odnosi se i na djecu koja su rođena nakon silovanja u ratu, a koja se suočavaju s posebnim rizikom stigmatizacije, odbacivanja i lošeg društveno-ekonomskog statusa. Stigmatizacija i ekonomska marginalizacija samih žrtava silovanja ostaje problem'', stoji u izvještaju.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon apelirao je na relevantne vlasti u BiH da usklade zakonodavstvo i politike djelovanja da bi se prava na reparacije žrtava seksualnog nasilja u sukobu dosljedno prepoznala, kao i da alociraju financijska sredstva za ovu svrhu.

On je dodatno pozvao na zaštitu i podršku žrtvama koje učestvuju u sudskim postupcima putem mehanizama besplatne pravne pomoći, psihosocijalnih i zdravstvenih usluga te programa ekonomskog osnaživanja.

Dok se ova vrsta nasilja događa u mnogim sredinama, UN-ov izvještaj se fokusira na 19 zemalja za koje su dostupne pouzdane informacije. Obuhvata 13 konfliktnih i pet post-konfliktnih oblasti, kao i jednu dodatnu oblast, u periodu od januara do prosinca 2014. godine.

U izvještaju se ističu poduzete aktivnosti i izazovi s kojima se zemlje suočavaju pokušavajući da zaštite civilno stanovništvo od takve vrste nasilja, priopćio je danas UNDP.

Izvještaj također sadrži posljednje informacije o naporima sistema UN-a, uključujući putem među-agencijske mreže UN-a protiv seksualnog nasilja u sukobu, kao i o tehničkoj pomoći i sadrži preporuke o unaprijeđeniju zajedničkih napora protiv ovakvih zločina.

Tim UN-a (agencije UN Women, UNDP, IOM I UNFPA), u koordinaciji s partnerima u vlasti i institucijama, pokrenuo je zajednički projekt da bi se adresiralo naslijeđe seksualnog nasilja u sukobu, koji ima u cilju da poboljša naknade žrtvama identificirajući potrebe i kapacitete, unaprjeđujući pristup pravdi i smanjujući stigmatizaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close