svirepa paradržava

Djecu nemoguće spasiti iz ralja ISIL-a

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 21:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji iz BiH, koji su svoje maloljetne potomke odveli na sirijsko ratište, na najgrublji način prekršili su prava djece, a u ovakvoj situaciji posebno je dramatična činjenica da je mališane nemoguće izvući sa područja koje kontrolira Islamska država (IS).

Ukratko, ovo je stav javnosti i stručnjaka na informaciju da na teritoriji gdje vedri i oblači trenutno najsvirepija teroristička organizacija, danas živi 29 bračnih parova iz BiH, s ukupno 70 maloljetnika.

"Ako gledamo pravne aspekte, mislim da je situacija daleko od one da BiH ima mehanizme da vrati, ne samo djecu, nego i roditelje koji su otišli na strana ratišta", kaže za Nezavisne Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva.

Jedino je, ističe on, preostala mogućnost međunarodne zaštite svojih državljana, te da je BiH u toj sferi mogla nešto uraditi.

"Očito da zaštita nije zatražena i da je sve bilo na dobrovoljnom principu kada je riječ o odlasku djece i roditelja, tako da su ruke institucijama i državi vezane", ocijenio je Kržalić.

Komentirajući, po svemu sudeći, masovno odvođenje mališana iz BiH na ratišta Islamske države, iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH naveli su da se u konkretnim slučajevima radi o ekstremnoj zloupotrebi roditeljskih prava i "rđavom" vršenju roditeljskog prava.

Navode da je uspostavljanjem Odjeljenja za praćenje prava djece u Instituciji ombudsmana stvoren jak nacionalni mehanizam za zaštitu prava djece, uključujući i zaštitu od sudjelovanja u oružanim sukobima, ali je, kako naglašavaju, sasvim očigledno da država nije poduzela odgovarajuće mjere i aktivnosti kako bi ovom pitanju bilo posvećeno više pažnje.

"Različite psihološke i psihijatrijske studije pokazuju da rat ostavlja dugotrajne posljedice na djecu i adolescente", kazali su "Nezavisnin" u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

Podaci koje je preksinoć objavio magazin "Mreža" pokazuju da je među maloljetnicima iz BiH, koji su otišli na sirijsko ratište, i Zubejr Imširović, koji je imao samo 16 godina kad je poginuo u borbi, i to nakon što su ga s maloljetnom sestrom u Siriju odveli otac Muharem i majka Edina.
Šokantnih primjera ima još, pa je tako Amir Selimović sa sobom odveo petomjesečnu bebu koju je dobio u braku sa Melihom Delić, te je uputio poziv da i drugi svoju djecu dovedu na teritoriju pod kontrolom IS.

Otkrića pokazuju da su u Siriju otišli i mališani iz svima poznate Gornje Maoče, kao i iz ozloglašenog mjesta Ošve, kod Maglaja, odakle je i Amir Džinić, koji je u Siriji sa suprugom Emirom i čak devetoro djece, s tim što najmlađa kćerkica, kada su tamo stigli, nije imala ni godinu dana!

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je da je, manje-više, zaustavljen odlazak na strana ratišta.

"Imamo blizu 30 optužnica koje su podignute samo za sudjelovanje na stranim ratištima", naveo je Mektić.

Podsjetimo, 2014. godine na internetu se pojavio video-snimak, koji, po tvrdnji onog tko ga je postavio, prikazuje mališane iz BiH na teritoriji pod kontrolom svirepe paradržave.

Kopirati
Drag cursor here to close