Rebalans

Sedam milijuna KM od institucija BiH za poplavljena područja

Vijesti / Flash | 25. 07. 2014. u 12:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegati su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu. Rebalansom proračuna, koji je predložilo Vijeće ministara i usvojilo Predsjedništvo BiH, te Predstavnički dom PSBiH, predviđeno je preusmjeravanje više od sedam milijuna KM iz državnog proračuna za područja ugrožena poplavama u maju.

Uštede su napravili svi proračunski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni proračuni institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o proračunskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tijekom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za neizravno oporezivanje, izdvojile niža sredstva. Delegat u Klubu Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) tijekom rasprave koja je trajala nekoliko minuta upitao je da li su utvrđeni kriteriji prema kojima će ova sredstva biti raspoređena entitetima i Brčko Distriktu što je ovim izmjenama predviđeno.

Delegat u Klubu Srba Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) ponovio je stav koji je jučer većina poslanika u Predstavničkom domu imala, a to je da je sedam milijuna KM premalo za stanovništvo ugroženo u svibanjskim katastrofalnim poplavama, te zakon nije podržao.

Predsjedavajući Doma naroda iz Kluba Hrvata Dragan Čović (HDZ BiH) kazao je danas da ima mnogo razloga zbog kojeg ovaj zakon ne bi trebali podržati, ali s obzirom na to da ga je Predstavnički dom prihvatio smatra da i Dom naroda to treba učiniti. "Ako ga mi danas ne usvojimo ni ovih sedam milijuna KM neće doći do stanovništva ugroženog poplavama", iznio je stav Čović. Nakon rasprave zakon je usvojen sa samo jednim glasom protiv, a prvobitno su delegati prihvatili da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

Delegat u Domu naroda PSBiH Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) podžao je ovaj rebalans proračuna i kaže da je pratio jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma gdje su poslanici tražili izdvajanja od 40 do 60 milijuna KM. "Od 22.000 državnih službenika, 9.000 nije pristalo da da svoju dnevnicu. Ovo je veoma malo, ali imamo izbor ili to malo ili ništa. Dolazim iz poplavljenog područja i znam šta znači svaka KM i zato sam podržao izmjene ovog zakona".

Kopirati
Drag cursor here to close