austrijski ministar

Sebastian Kurz počeo susrete s bh. dužnosnicima

Vijesti / Flash | 08. 02. 2016. u 09:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz koji je sinoć doputovao u jednodnevnu posjetu BiH, započeo je sastanke sa bh. dužnosnicima. Kurza je prvo primio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a potom i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Razgovarali su o bilateralnoj suradnji između dviju zemalja i zaključili da je vrlo dobra i bez otvorenih pitanja.

Zvizdić je informirao ministra Kurza o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o ispunjavanju uvjeta za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Europsku uniju. On je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini na europskom putu i rekao da očekuje da će se podrška nastaviti i ubuduće.

Razgovarano je o izbjegličkoj krizi u Europi i istaknuto da je problem izbjeglica postao problem cijelog svijeta koji se mora što prije riješiti, kako bi se izbjegle posljedice. 

Crnadak je istaknuo značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji i podrške zemalja članica predmetnim nastojanjima te od ministra Kurza zatražio da Republika Austrija nastavi s politikom pružanja snažne podrške BiH.

Susret je ujedno i dio planiranih aktivnosti ministra Crnatka da se sastane sa što većim brojem ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, čime bi se aplikaciji za članstvo BiH u EU osigurala afirmativna podrška partnera iz EU.

Ministri su danas pored analize dobrih političkih odnosa između dvije zemlje, tematizirali i daljnji rast privredne suradnje, a tijekom razgovora naglašena je i činjenica da je Republika Austrija kontinuirano najveći izravni investitor u BiH.

Kurz će danas prisustvovati svečanom otvorenju Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016 pod motom "Upoznajmo se bolje - za bolju zajedničku budućnost" u Narodnom pozorištu Sarajevo.


Ministri dviju zemalja potom će sudjelovati u diskusiji pod nazivom "Culture Talk Bosna i Hercegovina - Austrija - uloga umjetnosti i kulture".

U okviru ove manifestacije u BiH i Austriji bit će organizirano više od 50 pojedinačnih programa gdje će biti prezentirano nekoliko kulturnih događaja, od izložbi likovne umjetnosti, preko filma i glazbe, do književnosti i znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close