Bolji rezultat

SDP tvrdi: Krađe kao nikad; ljudima se davalo i po 1.500 KM

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 19:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovogodišnji Lokalni izbori obilježeni su nizom malverzacija i krađa kao nikada od rata, a situacija u Stocu je najbolji pokazatelj toga i vrhunac svega što se događalo'', izjavio je novinarima glavni Socijaldemokratske partije (SDP-a) BiH Irfan Čengić u sjedištu stranke po okončanju glasovanja na Lokalnim izborima.

Naveo je da se u Zenici ljudima davalo 1.500 KM da otiđu s biračkog mjesta, a zabilježena je, kaže, i kupovina glasova u općini Stari Grad u mjesnoj zajednici Toka Džeka, te smjena biračkih odbora sinoć u općini Centar.

''Ovo pokauje da su neophodne izmjene Izbornog zakona i da je vrijeme da počnu odlučivati birači a ne brojači '', kazao je Čengić.

Unatoč svemu ovome, potvrdio je, da informacije s terena govore da će SDP imati više glasova na lokalnim izborima 2016. u odnosu na održane 2012. godine.

U više od 90 gradova i općina građani i simpatizeri SDP-a imali su priliku vidjeti više od 2.000 kandidata SDP-a za općinska i gradska vijeća i skupštine.

Također, građanima širom BiH je predstavljeno i 38 kandidata za načelnike i gradonačelnike, koji su na izbornim skupovima prezentirali osnove lokalnih izbornih programa SDP-a.

Tuzla ostaje 'crvena'

''Prema podacima sa terena Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u Tuzli ostaje "crvena", a trebala bi imati za oko 30 posto više načelničkih mjesta'', potvrdio je Čengić.

Prvi rezultati s terena, kaže, pokazuju da je SDP zadovoljan što znači da će imati više glasova nego 2014. godine.

Prema podacima SDP-a Tuzla, kandidat za gradonačelnika Jasmin Imamović ima ubjedljivo vodstvo u odnosu na sedam protivkandidata i dobit će peti mandat na čelu Gradske uprave.

Potvrđene pobjede

SDP BiH imat će nove načelnike u Lukavcu (Edin Delić), Živinicama (Samir Kamenjaković) i Maglaju (Mirsad Mahmutagić).

Predsjednik stranke Nermin Nikšić istakao da je u Bužimu pobijedio nezavisni kandidat Zikrija Duraković kojeg je podržavao SDP.

''U Tuzli imamo novog- starog gradonačelnika Jasmina Imamovića, a načelnici ostaju u Gračanici Nusret Helić, u Ključu Nedžad Zukanović i u Bosanskoj Krupi Armin Halitović'', kazao je Nikšić.

Dodao je da je cijena koju je SDP možda morao platiti na ovogodišnjim lokalnim izborima što je izgubio načelničku poziciju u Općini Centar, koju su posljednjih 20 godina obnašali SDP-ovi kandidati. 

Kopirati
Drag cursor here to close