Kaznena prijava

SDP tuži premijera, ministra i direktora Agencije zbog prodaje FDS-a

Vijesti / Flash | 27. 09. 2016. u 11:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine predala je danas kaznenu prijavu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegovog zamjenika i ujedno ministra rada i socijalne politike Veska Drljače te protiv doskorašnjeg vršitelja dužnosti direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drage Vrbića.

Kako je na na press-konferenciji izjavio član Predsjedništva SDP-a Zoran Mikulić, razlog za to su "nezakonitosti i netransparentnost u privatizaciji 39,9 posto državnog vlasništva u Fabrici duhana Sarajevo".

Prema obrazloženju u prijavi, premijer i ministar su utjecali na donošenje odluke Vlade FBiH o načinu, odnosno metodu privatizacije Fabrike duhana.

Određena najniža početna cijena za prodaju dionica je 83,50 posto a nominalna vrijednost je 100 KM, tvrdi SDP.

''Pošto je titular udjela u vlasništvu Federalni parlament, a ne Vlada, prilikom donošenja odluke o prodaji je trebalo konzultirati Parlament, što nije učinjeno'', kazao je također Mikulić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić, koji se također obratio na ovoj press-konferenciji, pozvao je rukovodstvo Doma da do 30. rujna zakaže izvanrednu sjednicu o prodaji Fabrike duhana.

''Zahtjev za sazivanje takve sjednice je već upućen rukovodstvu Zastupničkog doma'', rekao je Karajbić.

Sa druge strane, iz Vlade FBiH naglašavaju da se ovdje ne radi o privatizaciji, već o prodaji manjinskog udjela.

Premijer Novalić je izjavio na konferenciji za novinare 16. rujna da je Vlada u Fabrici duhana Sarajevo prodala manjinski udio, od 39 posto, te da se tu ne radi o privatizaciji.

''Vlada je vlasnik manjinskih dionica, a ne nekretnina unutar fabrike. Kupac je British American Tobacco preko svog registriranog fonda u Austriji'', kazao je tada premijer.

Istovremeno je istaknuo da je prodaja išla putem burze, prvi put u povijesti, i da su svi bili iznenađeni time, pa i ljudi na burzi.

''Ovakva prodaja podrazumijeva da nije bilo nikakvih preliminarnih dogovora ni s kim jer na burzi pobjeđuje onaj tko da i marku više'', naglasio je tada Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close