Končana izdaja Bošnjaka

SDP suočen s optužbama za izdaju!

Vijesti / Flash | 28. 01. 2014. u 15:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodstvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i njen predsjednik Zlatko Lagumdžija u utorak su se suočili s teškim optužbama za izdaju socijaldemokracije ali i bošnjačkog naroda, koje su javno izrekli dosadašnji zastupnik te stranke u parlamentu Republike Srpske Slobodan Popović i koordinator sve utjecanije bošnjačke nevladine udruge "1. ožujka" Emir Suljagić.

Popović, koji je predstavljao SDP BiH u gotovo svim sazivima Narodne skupštine RS od rata, a u ovom je bio i predsjednik kluba koji je okupljao zastupnike iz te stranke i Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdio je u utorak čelništvu entitetskog parlamenta kako napušta SDP i nastavlja djelovati kao neovisni zastupnik.

"Moralo se reći: Dosta!", napisao je Popović na svom Facebook profilu objašnjavajući kako se nije razišao s idejom socijaldemokracije, nego s ljudima koji su tu ideju iskompromitirali.

"Ti ljudi su iznevjerili slogan ( SDP-a na izborima 2010. godine) 'Država za čovjeka' i razočarali ogroman broj građana ove zemlje koji su im povjerovali i dali svoje glas da vladaju u ime njih i za njihovo dobro", napisao je Popović.

On dodaje kako su iz vrha SDP-a njime "pokušali obrisati pod" kada su odlučili ograničiti njegovo djelovanje u stranci u pripremi za predstojeće opće izbore i smijeniti ga s pozicije šefa kluba zastupnika.

Gotovo istodobno otvorenim pismom Lagumdžiji se u sarajevskom "Oslobođenju" oglasio Emir Suljagić, nekadašnji ministar obrazovanja u Sarajevskoj županiji a sadašnji koordinator udruge "1. ožujka" koja aktivno radi na povratku i prijavljivanju što većeg broja bošnjačkih povratnika na područje RS kako bi oni tamo glasovali i na taj način utjecali na rezultate listopadskih izbora odnosno sastav parlamenata RS i BiH.

Suljagić, koji je 2008. godine čak objavio knjigu pod naslovom "Pogled na profil, ideologiju, politiku - Zlatko Lagumdžija", u kojoj je tadašnji i sadašnji predsjednik SDP-a portretiran pozitivno, tog istog Lagumdžiju, kojega je nazivao vizionarom, sada je proglasio lažljivcem i prevarantom.

"U protekle četiri godine lagao je (Lagumdžija) svakome o svemu i uvijek", napisao je Suljagić u otvorenom pismu s ironičnim naslovom "Hvala, Zlatko".

Suljagić je ljut prije svega zbog činjenice da je SDP iskazao spremnost poduprijeti usvajanje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH. Te izmjene bi pooštrile kriterije za prijavljivanje prebivališta, a policiji bi dale i ovlasti da iz popisa prebivališta briše osobe za koje izvidima na terenu utvrdi da ne žive na prijavljenim adresama.

Suljagić to smatra izravnim udarom na projekt masovne registracije Bošnjaka za izbore na teritoriju RS kojega priprema za listopad.

U pismu Lagumdžiji tvrdi kako je to konačna izdaja Bošnjaka i njihovo tjeranje u geto, točnije pobjeda političkih ciljeva Slobodana Miloševića i srpskih nacionalista. Suljagić Lagumdžiji najviše zamjera jer je svojim djelovanjem "ubio multikulturalizam kao politički koncept" nakon što je odlučio kako su "novac i vlast važniji od svega". Zaključuje kako će Lagumdžija stoga nakon izbora u listopadu "zasluženo i neopozivo otići s vlasti na smetlište povijesti".

Suljagić je ovime neizravno naznačio kako će bošnjački birači, na koje u najvećem dijelu računa upravo SDP, biti pozvani da glasuju za druge stranke poput SDA.

Dogodi li se to SDP, koji je 2010. bio stranka s pojedinačno najvećim brojem osvojenih glasova, na listopadskim izborima mogao bi doživjeti značajan pad a time i biti "izguran" iz pregovora o mogućim koalicijama.

Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović je ranije ovog tjedna ocijenio kako bi svako buduće koaliranje njegove stranke sa SDP-om, kako se to pokušalo nakon izbora 2010. godine, ovoga puta bilo političko samoubojstvo.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je kako je nakon izbora u listopadu najrealnije "i najpoželjnije" imati koaliciju u kojoj će s bošnjačke strane biti SDA i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Kopirati
Drag cursor here to close