O mostarskim izborima

SDP: SDA i HDZ žele da Mostar ostane podijeljen

Vijesti / Flash | 13. 05. 2016. u 09:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je osuđeno odbijanje zajedničkog prijedloga izmjena Izbornog zakona SDP-a BiH i Demokratske fronte kojim bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru, čime je potvrđeno opredjeljenje SDA i HDZ-a da ovaj grad ostane podijeljen, priopćeno je iz ove stranke.

SDP BiH navodi da tu činjenicu potvrđuje nedavno otvaranje mostarskog Ureda Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koje je proteklo uz isticanje neustavnih obilježja i veličanje paradržavne tvorevine.

''Predsjedništvo SDP BiH sramnom smatra činjenicu da je događaj protekao bez ikakve reakcije SDA i SBB, koji se pokušavaju predstaviti navodnim zaštitnicima interesa građana Mostara'', navedeno je iz SDP-a BiH.

Također, Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na jučer održanoj sjednici usvojilo zaključak kojim poziva visoke dužnosnike susjednih i drugih stranih država da se suzdrže od miješanja u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, koja nije nikakva ekspozitura tih država niti prostor za njihovo međusobno nadmetanje.

Strani dužnosnici, naročito iz Srbije, Hrvatske i Turske, pozvani su da uvaže činjenicu da je BiH samostalna država koja ima vlastiti identitet i historiju, kao i institucije i političke subjekte koji brinu o njenim interesima i njenoj opstojnosti.

Predsjedništvo SDP BiH je iskazalo zabrinutost zbog najavljenog sučeljavanja suprotstavljenih grupa na masovnim demonstracijama u Banja Luci, te je pozvalo građane, koji imaju namjeru učestvovati na bilo kojem od planiranih skupova, da na razuman i dostojanstven način iskažu svoje stavove. SDP BiH osuđuje izjave kojim se navodnim “ekstremističkim” prijetnjama plaše građani dijela države BiH čije je Sarajevo također glavni grad, te im ni na koji način ne može predstavljati prijetnju, nego adresu za traženje podrške u eventualnim naporima za ostvarenjem svojih prava i legitimnih zahtjeva.

Jedina vrsta masovnog “ekstremizma” koja prijeti svim građanima jeste teška ekonomska i socijalna situacija, u koju sve veći broj građana gura neodgovorna vlast na svim nivoima. Guranje “pod tepih” ovih problema građana i ponovno generiranje fiktivnih prijetnji navodnim nacionalnim interesima, dodatni je dokaz neodgovornosti vlasti i nebrige za stvarnu sudbinu stanovništva.

Predsjedništvo SDP BiH je odalo počast akademiku i velikom čovjeku Božidaru Matiću, te je imenovalo delegaciju koja će prisustvovati komemoraciji i sahrani ovom uvaženom intelektualcu i ustrajnom borcu za Bosnu i Hercegovinu, koji je svojim radom zadužio sve građane države.

Kopirati
Drag cursor here to close