Podjela BiH

SDP protiv podjele Mostara na dvije općine

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 15:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u posjetu je primio šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moora, a tema susreta je bila aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Nikšić je iskazao zabrinutost političkom situacijom u državi, pogotovo sa sve glasnijim najavama podjele Mostara, ''koja bi, faktički, značila uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela''.

"Ukoliko dođe do podjele Mostara, došlo bi do podjele Federacije, a time i do podjele BiH. Zato naš prijedlog o održavanju izbora u Mostaru predviđa Mostar kao jedinstven grad i tri multietničke izborne jedinice, dok gradonačelnik i njegovi zamjenici ne mogu dolaziti iz istog naroda", dodao je Nikšić.

Moore je na sastanku istaknuo zadovoljstvo radom SDP BiH, što je dokaz da status opozicije ne znači da se mora biti protiv svega.

"Kvalitetna opozija mora raditi u interesu građana, a SDP BiH vrlo aktivno radi u interesu svih građana ove zemlje. Pozitivno je to što SDP BiH svojim konstruktivnim djelovanjem želi predstaviti rješenja sa kojima je suglasna većina građana u BiH", rekao je Moore.

Na kraju razgovora je zaključeno da ''SDP BiH i dalje želi biti dio rješenja, kao što je to bilo i do sada, a ne biti dio prekompozicije vlasti u zemlji, te će nastaviti raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine''.

Kopirati
Drag cursor here to close