Jednakopravnost

SDP na nož dočekao Plenkovića: Ne mogu Hrvati birati hrvatske predstavnike

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poruke o načinu na koji bi trebalo mijenjati Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, upućene od novog premijera Republike Hrvatske, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra neprihvatljivim i nedobronamjernim prema BiH i svim njenim građanima'', priopćeno je iz SDP-a.

''BiH nije i ne može biti etnički podijeljena država u kojoj bi na izborima postojale odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe i Bošnjake, a što u praksi znači provođenje Plenkovićevih ideja o tome da "Hrvati biraju hrvatske predstavnike". To znači da onda Srbi biraju srpske, a Bošnjaci bošnjačke predstavnike, čime bi se uništio multietnički karakter BiH, a država odvela u konačni raspad i izgubila i posljednji elemenat građanskog društva'', navodi SDP u priopćenju.

Stranka Nermina Nikšića navodi kako su Bosni i Hercegovini potrebne promjene u skladu s temeljnim europskim vrijednostima, ''koje sigurno nisu daljnja teritorijalno-etnička segregacija i stvaranje nejednakosti među njenim građanima samo i isključivo na osnovu etničke pripadnosti''.

SDP dodaje kako je to suprotno svemu što vrijedi i za što se zalaže moderna europska politika.

''Što je još važnije, suprotno je višestoljetnom duhu BiH i kulturi suživota njenih građana i naroda koji su uvijek živjeli zajedno, a ne jedni pored drugih. Daljnje etničke podjele samo će dodatno destabilizirati BiH, a time i regija, što svakako uključuje i Republiku Hrvatsku'', naveo je SDPBiH te pozvao vlasti Republike Hrvatske da se prema BiH odnose na temelju osnovnih vrijednosti koje se poštuju, kako u EU, tako i u samoj Hrvatskoj, a to je - osiguranje pune jednakosti svih građana na cijeloj teritoriji BiH.

''Samo na taj način osigurat će se istinska jednakopravnost Hrvata, ali i Bošnjaka, Srba i svih drugih građana BiH na cijelom njenom teritoriju, kojima je dosta uvezenih eksperimenata i koji samo žele živjeti, kao i svi drugi građani EU, u miru i prosperitetu. Sramotna je šutnja predstavnika vlasti BiH na ovakve poruke, koji su još jednom pokazali odsustvo svake vizije daljnjeg napretka BiH i njene integracije u modernu državu i društvo'', navodi SDP u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close