Izvanredni Kongres

SDP mijenja statut i predsjednika: Raskola nema, a ljudi odlaze!

Vijesti / Flash | 21. 10. 2014. u 06:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svjesni smo činjenice da postoji odgovornost kompletnog rukovodstva SDP-a za stanje u kojem smo se našli, odnosno za izborne rezultate. To je podložno jednoj ozbiljnijoj analizi, koja će zahtijevati više vremena, ali ne zbog toga da bi se tražili krivci. I poraz nije nešto za čime treba previše žaliti ukoliko se ne izvuku pouke'', rekao je predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija nakon maratonske sjednice stranke održane u ponedjeljak navečer u Sarajevu.

Lagumdžija je medijima rekao kako ''mmožda iz pobjede od prije četiri godine nismo izvukli prave pouke pa smo se našli u situaciji u kojoj jesmo''.

''U skladu sa Statutom moramo doći, u najkraćem roku, do novog rukovodstva koji treba da vodi SDP. Upravo iz tih razloga mi smo se dogovorili i jednoglasno donijeli zaključke. Predlažemo Glavnom odboru, koji predlažemo da se održi u subotu, da se u najkraćem mogućem roku organizuje izvanredni Kongres'', rekao je Lagumdžija, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Stati sa ostavkama

On je dodao kako su svjesni činjenice da ima puno toga što je u Statutu zrelo za ozbilje promjene i da su potrebni koraci ka demokratizaciji unutar SDP-a.

''Bilo je različitih ideja, odličnih ideja iz čega smo zaključili da bi dobro bilo da se to konsolidira, sistematizira i da pred ovaj kongres idemo sa ne samo izborom novog rukovodstva nego da idemo i na izmjene Statuta koje bi značile pokretanje SDP-a u jednu novu fazu svog razvoja. Formirali smo radnu grupu koju čine Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać koja bi trebala i koju je Predsjedništvo ovlastilo da pripremi prijedlog izmjena Statuta, odnosno da dođe do jedne radne verzije koju bi Predsjedništvo usvojilo i proslijedilo na javnu raspravu u organizacije SDP-a'', rekao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, već u petak će biti prvi draft dokumenata koji će biti predočen Glavnom odboru.

''Dogovorili smo se i da se stane sa ostavkama i da idemo sa prijedlogom prema Glavnom odboru da se ostavke koje su najavljene, napravljene da se te ostavke stave ad acta, od strane GO iz jednog jednostavnog razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto malo više od mjesec'', kazao je Lagumdžija.

Lider SDP-a je naglasio da svi članovi SDP-a imaju pravo da budu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a.

Dvije frakcije

''Prirodno, ima jedan koji to neće biti, a to sam ja. Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i GO. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije'', kazao je Lagumdžija koji je pozivao druge političke stranke da što je moguće prije primjene izborne rezultate.

Lagumdžija je, prenosi Oslobođenje, ustvrdio da u stranci ne postoje dvije frakcije.

''Nemamo dvije struje ni dvije frakcije u SDP-u. Stanje u SDP-u je jako važno za BiH. Situacija je u BiH izvanredna odavno, a u SDP-u od nedavno'', ocijenio je Lagumdžija.

Kada je u pitanju izvanredni ili redovni Kongres, on je rekao da nije bilo dileme među članovima Predsjedništva SDP-a.

Dodao je kako je očekivao Denisa Bečirovića i da se začudio što nije došao. Sjednicu je napustio i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close