Prazne fotelje

SDP i SDA nisu došli na sjednicu: HNŽ opet ostao bez ravnatelja policije

Vijesti / Flash | 15. 09. 2014. u 09:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas najavljena 68. sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na kojoj je bilo predviđeno donošenje Rješenja o imenovanju ravnatelja policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ, zbog nedolaska ministara iz SDP-a i SDA-a, nije održana.

Inače, Vlada je danas trebala, sukladno zakonskoj proceduri, razmatrati prijedlog Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju Skupštine HNŽ-a, koje je za ravnatelja policije predložilo Iliju Lasića.

Čelnik Hercegovačko-neretvanske SDA, Salko Sokolović, za Bljesak.info kaže kako ministri iz te stranke nisu došli na današnju sjednicu jer se ne slažu s načinom na koji je natječaj za policijskog ravnatelja proveden.

''Smatramo da je neovisni odbor napravio niz proceduralnih grešaka i preglasavanjem jednog narod došao do kandidata. Stav SDA je taj da iz redna jednog naroda ne mogu biti i ministar i komesar'', rekao je Sokolović za Bljesak.info dodavši kako Mostar specifičan i kako se to mora poštivati.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a, Aner Žuljević je, komentirajući nedolazak ministara iz reda SDP-a na današnju sjednicu rekao kako je, što se tiče SDP-a, ''stvar ostala nepromijenjena''.

''Naš stav je jasan od početka i mi od njega nećemo odustati jer je on utemeljen na zakonu i ustavu ove zemlje'', rekao je Žuljević za Bljesak.info i dodao kako je za SDP neprihvatljivo da dvije ključne pozicije u sektoru sigurnosti obnašaju pripadnici istog konstitutivnog naroda bez obzira o kome se radi.

''Da ne govorim kako bi u ovom slučaju iz istog naroda bili ministar MUP-a, glavni županijski tužitelj i komesar. Ovdje je suštinsko pitanje tko vuče konce iza kulisa, kakva mu je namjera i je li svjestan koliko dalekosežne posljedice ovako nesmotren potez može imati na povjerenje koje se dugo gradi u institucijama HNŽ-a, ''rekao je Žuljević za Bljesak.info.

Čelnik SDP-a u HNŽ-u kaže kako je novi natječaj za ravnatelja policije pokazao da dio Neovisnog odbora ''ne želi obaviti posao na profesionalan i zakonit način nego su očigledno postali produžena ruka pogrešne politike''. 

Inače, mjesto ravnatelja policije upražnjeno je još od rujna prošle godine. U veljači ove godine, na ovo mjesto privremeno je imenovan Dragan Brkić, koji nakon mjesec dana, napušta tu poziciju i da odustaje od kandidature. Odabir kandidata uslijedio je tek u srpnju, kada je predloženo pet kandidata za ovu dužnost, koja je još jedno od ogledala nemogućnosti dogovora u županiji i Gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close