Blamaža

SDP: Da bi došlo do formiranja vlasti ministri su preko noći mijenjali nacionalnost

Vijesti / Flash | 29. 03. 2015. u 14:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine smatra poražavajućim činjenicu da u novom sazivu Vijeća ministara BiH nema nijednog ministra iz reda ostalih.

Time, rečeno je u priopćenju, nova vladajuća koalicija dokazuje da ih nije briga za eventualnu skorašnju implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koja je i dalje jedan od uvjeta za nastavak europskih integracija BiH.

Blamažom nove koalicine većine su ocijenili i nepoznavanje ustavnih metoda za popunjavanje ministarskih mjesta u Vijeću ministara, što je dovelo do toga da ministar i zamjenik budu iz istog naroda.

Za SDP-e blamaža je i to što na federalnom nivou gdje su, da bi došlo do formiranja vlasti, ministri preko noći morali mijenjati nacionalnost i to po nalogu stranke.

''Situacija u kojoj na državnom nivou nema nijednog ministra iz reda ostalih, još jednom dokazuje nesposobnost onih, koji, ni šest mjeseci nakon izbora, nisu u stanju formirati vlast'', rečeno je u priopćenju.

Kažu da je vladajuća koalicija, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Demokratska fronta (DF), proces uspostave vlasti svela na nivo "etničke pijace".

Za SDP-e, ovakav propust, osim što predstavlja kršenje Zakona o Vijeću ministara šalje i vrlo lošu poruku oni koji vjeruju da će BiH postati društvo u kojem će svi biti jednaki.

Pozvali su stoga stranke koalicije da ne dozvole imenovanje nezakonitog Vijeća ministara u kojem se neće naći mjesta za pripadnika nekoga od stotina tisuća građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, jer će time pokazati kako je ovo i njihova država.

''Ukoliko se na ovaj poziv ogluše to će biti jasan dokaz da će najveću cijenu ovakvih političkih saveza platiti građani, kojima se u sljedeće četiri godine neće ponuditi ništa, što bi njihov život u ovoj zemlji učinilo boljim'', zaključeno je u priopćenju Centra za informiranje SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close