Promjene u partiji

SDP BiH tek sada postaje demokratska stranka?

Vijesti / Flash | 21. 12. 2014. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sada smo jedina stranka u BiH u kojoj je Statutom propisano da svi članovi SDP-a BiH biraju predsjednika SDP-a grada, odnosno općine, županije, odnosno regije i predsjednika SDP-a BiH. Nama predstoji dalje realizacija demokratskog zadatka dobivenog od Kongresa, jer delegati kongresa su jedini delegati u BiH koji su ovlast da oni biraju predsjednika prenijeli na narod, odnosno na ukupno članstvo'', rekao je dopredsjednik SDP-a BiH Jasmin Imamović istaknuvši kako je prvi i najvažniji korak demokratizacija SDP-a BiH.

Imamović kaže kako je sada to "visoko postavljena letvica koju moramo preskočiti'', vrlo brzo ažurirati evidenciju članstva SDP-a BiH, sastaviti biračke popise, oformiti izborna povjerenstva i organizirati izbore za sve ove razine, sve prije redovnog kongresa i ''raditi mnogo na Statutu''.

Istaknuo je kako se demokratizacija stranke ne ogleda samo u načinu izbora predsjednika svih razina nego i u načinu sastavljanja lista, u pitanjima o kojima članstvo odlučuje referendumom.

''Naša su mišljenja različita. Moje je mišljenje da polako treba prelaziti s postojećeg predsjedničkog sustava na parlamentarni sustav, dakle jačati ulogu Glavnog odbora. Moje je mišljenje, ono za koje ću se boriti, da ne idemo k monolitnosti, a jedinstvu apsolutnom, nego da se naše jedinstvo zasniva na različitosti mišljenja'', kazao je Imamović medijima.

Novoizabrani glavni tajnik SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao novinarima kako će njegov prvi korak biti implementacija onoga što je dogovoreno na kongresu ''jedan čovjek-jedan glas''.

''Prva stranka koja će svim članovima pustiti da biraju novog predsjednika, organe, od općinske do županijkse organizacije, do predsjednika SDP-a BiH'', kazao je Čengić i dodao kako je prvi korak napraviti reorganizaciju članstva, obići sve osnovne organizacije kako bi se pripremili za te izbore ''jedan član-jedan glas''.

''Moj mandat traje do redovnog kongresa, odnosno do provođenja izbora po sustavu jedan čovjek-jedan glas'', rekao je Čengić.

Inače, Glavni odbor SDP-a BiH je na konstituirajućoj sjednici održanoj u subotu u Sarajevu za potpredsjednike stranke izabrao Zukana Heleza, Jasmina Imamovića, Lanu Prlić, Zekerijaha Osmića i Slavišu Šućura.

Novi glavni tajnik SDP-a BiH je Irfan Čengić, a novi predsjednik Glavnog odbora Goran Ljubojević. Za potpredsjednike Glavnog odbora SDP-a izabrani su Rifat Delić, Segmedina Srna i Ivan Boban.

Predsjednik stranke je Nermin Nikšić, a ostalo je još da budu izabrani članovi Predsjedništva SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close