Politička prepucavanja

SDP BIH: Budimir opstruira proces imenovanja sudaca Ustavnog sudaca Federacije BiH

Vijesti / Flash | 21. 02. 2013. u 22:34 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) izrazila je danas zabrinutost zbog kreiranja anarhije od samog vrha (šefa) izvršne vlasti u Federaciji BiH, uz ocjenu da se opstrukcije predsjednika FBiH Živka Budimira nastavljaju, ovoga puta, u procesu imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH.

Član rukovodstva SDP-a BiH i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić kazao je na press-konferenciji u Sarajevu da je najnovija priča o opstrukcijama krenula od trenutka izglasavanja vitalnog nacionalnog interesa kada se glasovalo o nepovjerenju Vladi FBiH, znajući pritom da Ustavni sud nije kapacitiran da bi mogao odlučivati o pitanju vitalnog nacionalnog interesa.

Podsjeća da je za odlučivanje o pitanju vitalnog nacionalnog interesa neophodna popuna Ustavnog suda FBiH s određenim brojem sudaca za koje postoji prijedlog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

''Danas je postalo sasvim jasno da predsjednik FBiH nema namjeru uputiti prijedlog za imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH, čime izravno vrši opstrukciju procesa razrješavanja krize u FBiH'', istaknuo je Mikulić, navodeći da predsjednik FBiH zakazuje desetodnevno putovanje u Južnu Koreju, s očiglednom namjerom da se postupak imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH prolongira.

Umjesto da se kao šef izvršne vlasti u FBiH angažira na deblokadi procesa odlučivanja, odnosno funkcioniranja vlasti Budimir, prema Mikulićevim riječima, "kupuje vrijeme", tražeći neke dodatne provjere od Tužiteljstva BiH za Šahbaza Džihanovića, jednog od predloženih kandidata za popunu Ustavnog suda FBiH.

Mikulić smatra da je to izravan utjecaj na neovisnost pravosuđa i miješanje u rad VSTV-a BiH koje je već izvršilo sve potrebne provjere za spomenutog kandidata, a koji trenutno obnaša funkciju suca Suda BiH, te slovi za čovjeka s ogromnim pravnim iskustvom.

Članica Predsjedništva SDP- a BiH i zamjenica šefa Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH Besima Borić navodi da predsjednik FBiH ostaje dosljedan ranijem modelu ponašanja, odnosno opstrukciji i zloupotrebi vlastite pozicije.

''Mislim da sva njegova nastojanja u posljednjih nekoliko mjeseci da se javnosti predstavi kao čovjek sa stavom, kao jedini čovjek koji poštuje zakone i Ustav, sada zapravo padaju u vodu i svima postaje potpuno jasno da sve što on radi, radi zapravo da zlopupotrijebi sve moguće mehanizme i nedorečenosti propisa'', upozorava Borić.

Mišljenja je "da predsjednik FBiH Živko Budimir radi na štetu FBiH i njenih građana, te da mora da snosi odgovornost za ono što bi se moglo, eventualno, dalje događati u FBiH, ukoliko on nastavi da opstruira i zloupotrebljava svoj položaj".

SDPBiH smatra neprihvatljivim da predsjednik FBiH pokazuje toliko nepovjerenja prema institucijama države, odnosno institucijama entiteta na čijem čelu stoji.

Ova stranka inzistira "da se do kraja razobliči njegova (Budimirova) i uloga onih koji stoje iza njega, kako bi se utvrdila njihova puna odgovornost za stanje krize vlasti u FBiH".

Kopirati
Drag cursor here to close