'Nezakoniti pokušaji'

SDP: Bevanda želi uvesti treći entitet

Vijesti / Flash | 21. 03. 2014. u 12:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Vijeću ministara BiH odbili su prijedlog Odluke o dopunama Odluke o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije, jer se njome pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije u procesu europskih integracija.

Iz SDP-a BiH navode da je ova Odluka dostavljena iz ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, bez dostavljenog mišljenja Direkcije za europske integracije (DEI), koja je u svim ranijim slučajevima bila predlagač odluka u vezi sa koordinacijom rada institucija u BiH u procesu europskih integracija.

''Osnovna ideja uspostavljanja mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija jeste da se on učini efikasnijim i omogući brže i lakše donošenje odluka.

Osim što za uvođenje predstavnika pojedinih županija (Posavske, Zapadno-hercegovačke, Srednjebosanske, Hercegovačko-neretvanske i Livanjske županije) u radne grupe za europske integracije ne postoji ustavni osnovu, prijedlog Odluke koji je dostavio kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pokušava nametnuti mehanizam koordinacije koji će dovesti do dodatnog usložnjavanja procesa donošenja odluka, jer se pojedine županije dovode u istu ravan sa državom i entitetima'', ocjenjuju u SDP-u BiH.

Navodi se da Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara uz prijedlog Odluke nije dostavio mišljenje Ureda za zakonodavstvo, niti mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH, što je obavezno po Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH.

Također, nisu dostavljeni dokazi ili informacije da je o ponuđenom prijedlogu Odluke izvršena konsultacija sa drugim institucijama koje su uključene u proces europskih integracija.

''Odluka koju je predložio ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na određeni način je trebala kamuflirati neustavno i nezakonito djelovanje predsjedavajućeg Bevande i njegovog ureda kada je u pitanju funkcioniranje zajedničkih tijela BiH i EU uspostavljenih na osnovu Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima'', ističe se u priopćenju SDPBiH.

SDPBiH podsjeća da je na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije na pretprošloj sjednici Vijeća ministara BiH zatražena informacija o funkcioniranju zajedničkih tijela s posebnim osvrtom na šesti ciklus sastanaka pododbora.

U SDP-u naglašavaju da se Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez ikakve zakonske osnove i mimo znanja većine ministara u Vijeću ministara BiH uključio u funkcioniranje radnih grupa i pododbora inzistirajući da se županije uključe u rad ovih tijela.

''Radi se o nezakonitim pokušajima, jer su radna tijela uspostavljena odlukama prethodnih saziva Vijeća ministara, a na osnovu struktura dogovorenih i definiranih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Tako je Ured predsjedavajućeg samovoljno, direktno kršeći Zakon o Vijeću ministara i odluke Vijeća ministara, preuzeo na sebe ulogu krajnjeg autoriteta za pitanja koordinacije europskih integracija, na način da su samovoljno, bez prethodnih konsultacija i suglasnosti Vijeća ministara doveli do otkazivanja sjednica pododbora, čime se ozbiljno krši Privremeni sporazum /SSP/'', navodi SDPBiH.

''Zbog otkazivanja pododbora, Europska komisija je upozorila predstavnike bh. vlasti da bi moglo doći do suspenzije Privremenog sporazuma.

Također je skrenuta pozornost da iz istog razloga Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH neće moći stupiti na snagu, niti će BiH moći aplicirati za status kandidata ukoliko ova tijela za suradnju sa EU ne budu funkcionirala i redovno održavala sastanke'', podsjeća SDPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close