Sudbine

SDA upozorava Dodika da bi Srpska mogla nestati

Vijesti / Flash | 26. 04. 2015. u 14:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od BiH predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom, čime bi bila poništena sva prava entiteta RS po Daytonskom mirovnom sporazumu i što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta'', priopćeno je iz SDA.

Kako se navodi u priopćenju, SDA je najoštrije osudila i u potpunosti odbacila Deklaraciju Sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja "predstavlja grubi nasrtaj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma".

Kako SDA u reagiranju navodi, "ako pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni".

''Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Manjača, Keraterm i stotine drugih mjesta genocida budu odvojena od Bosne i Hercegovine'', navodi se.

Stoga iz SDA pozivaju institucije međunarodne zajednice da iskoriste svoj mandat i spriječe ove opasne aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Istovremeno, ističu da je SNSD-ova politika stalnog dovođenja u pitanje države Bosne i Hercegovine i destabiliziranja situacije u zemlji dovela do višegodišnjeg zastoja u provođenju potrebnih reformi i europskim integracijama, nanoseći tako ogromnu štetu svima u Bosni i Hercegovini.

''Svjesni gubitka podrške i rastućeg nezadovljstva kod građana entiteta RS, SNSD pokušava provokacijama i proizvođenjem kriza pribaviti jeftine političke poene i odvratiti pažnju javnosti od teških socijalno-ekonomskih problema koje su proizveli, a za koje nemaju rješenja'', navodi se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close