Rješenje

SDA traži Dayton za Mostar

Vijesti / Flash | 22. 07. 2016. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA je u saradnji s koalicijskim partnerom SBB-om učinila sve da se dođe do dogovora, te da građani Mostara konačno izađu na izbore'', navodi u priopćenju za javnost Gradski odbor SDA Mostara navodeći kako je SDA ''bila spremna na kompromise, te je na razgovorima iznijela više različitih modela, u korist svih građana Mostara''.

U priopćenju povodom pregovora o Mostaru u rezidenciji veleposlanice SAD u BiH, Maureen Cormack, SDA navodi kako ''pojedine stranke zaboravljaju kako Ustavni sud BiH nije presudio da se izmijeni samo Izborni zakon''.

''U svojoj odluci Ustavni sud BiH je jasno rekao da Gradsko vijeće Mostara mora uskladiti Statut Grada Mostara s izmjenama Izbornog zakona, što jasno ukazuje na to da se i izmjene Izbornog zakona za Mostar i uređenje grada moraju rješavati zajedno. Obzirom da smo i prilikom sinoćnjih razgovora čuli da i važni predstavnici međunarodne zajednice traže rješavanje jedino izmjena Izbornog zakona, SDA je spremna i to prihvatiti. uz odgovarajući sporazum, ako će to dovesti do izbora u Mostaru'', navodi mostarski ogranak SDA i dodaje kako je upravo zbog toga SDA insistirala na potpisivanju posebnog sporazuma o Mostaru, što je samo nastavak prakse, započete još u Daytonu.

''Mišljenja smo da bi jedan takav sporazum, s jasno navedenim obvezama i rokovima, dugoročno riješio političku krizu u Mostaru na najbolji način. Kako bi takav sporazum dobio što više na snazi i ozbiljnosti, SDA je predložila i da jamci takvog sporazuma budu najvažniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH i diplomatskog kora, kao što su OHR, Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, te Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini'', navodi mostarski ogranak SDA i dodaje kako je čvrsto opredijeljena u nastojanjima da se što prije pronađe rješenje za Mostar, obzirom na dužinu trajanja krize i moguće posljedice.

Podsjećamo, razgovori HDZ-a BiH, SDA i SBB-a o Mostaru nisu urodili plodom, a svi dužnosnici su izjavili kako se nadaju skorom rješenju.

Kopirati
Drag cursor here to close