Neprihvatljivo rješenje

SDA: Novim prijedlogom HDZ želi osigurati dominaciju u cijelom Mostaru

Vijesti / Flash | 18. 03. 2016. u 17:24 Z.D

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) zalaže se da Grad Mostar bude uređen kao jedinstven grad sa jednim gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika, Gradskim vijećem i jedinstvenom gradskom administracijom.

''Radi osiguranja ravnopravnosti svih u Gradu Mostaru, kao i radi osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova grada, SDA se zalaže za formiranje podjedinica lokalne samouprave koje bi bile dio jedinstvene administracije Grada'', kazao je potpredsjednik SDA Šefik Džaferović na press-konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Istaknuo je kako odbacuju ''sve spekulacije i optužbe na račun najnovijih prijedloga SDA kao zlonamjerne, te sračunate s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena''.

Džaferović ističe da najnoviji prijedlog HDZ-a BiH nije prihvatljiv za SDA, ''jer se njime pod firmom 'jedinstvenog' Grada želi osigurati dominacija politike HDZ-a u cijelom Mostaru''.

''Pozivamo sve stranke da se okupe oko prijedloga SDA i da on bude osnova za buduće rješenje. U suprotnom, smatramo da OHR treba donijeti odluku da se lokalni izbori u Gradu Mostaru ove godine moraju održati po ranijim pravilima i Statutu koji je nametnuo OHR'', naveo je on.

Džaferović je kazao da tijekom vikenda neće biti održan sastanak s predstavnicima HDZ-a BiH, te da ne za da li će i kada biti održan.

Potpredsjednik SDA Edin Mušić je podsjetio da su u protekla dva-tri mjeseca bile vrlo intenzivne aktivnosti, tragalo se za rješenjem ili rješenjima ''koja bi bila na određen način prezentirana, primjenjena ili ponuđena kao moguća''.

Po njegovim riječima, umjesto da se nastave razgovori o iznalaženju rješenja između SDA i HDZ-a, ''došlo je do zaokreta u kojem je HDZ, na neki način, napravio otklon i u okrilju HNS-a ponudio određeno rješenje koje smo mi na Predsjedništvu stranke utvrdili da je za nas neprihvatljivo''.

Mušić kaže da u ovom trenutku nemaju neka približena rješenja u Mostaru, te da ima više prijedloga i od opozicijskih stranaka.

''Demokratska fronta je zajedno sa SDP-om dao svoj prijedlog, koji je također za nas potpuno neprihvatljiv. Čak postoje indicije u Mostaru da jedna vrlo zanimljiva korespodencija postoji između SDP-a i HDZ-a i DF-a, pa čak i sa nekim dijelovima međunarodne zajednice. Mi to vrlo pažljivo pratimo i vidjet ćemo što će biti. U ovom trenutku možda je najoptimalnija varijanta da OHR donese odluku kojom bi se omogućili izbori građanima Grada Mostara po pravilima i modelu koji je trenutno na snazi'', naveo je Mušić.

Dodao je da će vrlo brzo biti precizno pojašnjenje prijedloga SDA.

''Bilo je rasprostranjeno mišljenje o nekakvoj 'prodaji' Grada ili 'predaji' Grada. Potom se sada razvija ova teza da se ne radi o prodaji i predaji već o podjeli Grada. Međutim, odgovorno tvrdim da nije točna ni jedna, ni druga konstatacija. Grad bi ostao kao jedna cjelina sa svim svojim elementima, uz otklanjanje svih onih defekata kojih je proteklih 12 godina donijelo Gradu Mostaru'', zaključio je Mušić.

Kopirati
Drag cursor here to close