Poseban grad

SDA: Mostar ne može biti kao drugi gradovi

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 16:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je novinarima danas u Sarajevu da se, kada je Mostar u pitanju, SDA zalaže i nudi rješenja koja Mostar promatraju kao jedinstven grad.

Istaknuo je da se zalažu da Mostar bude jedinstven grad, da u Mostaru bude osigurana ravnopravnost svima i da se omogući ravnomjeran razvoj svih područja u gradu Mostaru.

''Mi smo jedan takav draft unutar SDA pripremili. On još uvijek nije verificiran, predstavlja radni materijal. On u sebi podrazumijeva jednog gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, jedno Gradsko vijeće, grad Mostar kao jedinstveni grad s nekoliko područja unutar jedinstvenog grada uz pomoć kojih se osigurava ravnopravnost svih u gradu Mostaru i ravnomjeran razvoj svih područja u gradu Mostaru'' pojasnio je Džaferović.

Odbacio je sve, kako je kazao, špekulacije koje su se posljednjih dana u javnosti pojavile ''na bazi nečega što SDA nije usvojila kao dokument, na bazi nečega što predstavlja neku radnu verziju i radni materijal i na bazi nečega što zapravo ne vodi Mostar u podjelu, on vodi Mostar u jači stupanj integracije nego što je to sada“.

''Kada je u pitanju rješenje za grad Mostar, to su naši principi, to su naša polazišta. Ono što smo mogli do sad da čujemo od predstavnika HDZ-a, nisam vidio taj draft i ne znam na šta se on odnosi tako da mi je teško komentarirati, ali ono što smo imali priliku da čujemo, HDZ se zalaže za rješenja jedan čovjek-jedan glas u gradu Mostaru'' kazao je Džaferović, upitan da prokomentira HDZ-ov prijedlog za grad Mostar.

Dodao je da bi to Mostar izjednačilo sa svim ostalim općinama u BiH, ''što je za SDA neprihvatljivo, jer Mostar je posebno pitanje i kao posebno pitanje je tretiran u Dejtonskom mirovnom sporazumu''.

Džaferović je istaknuo da je pitanje Mostara vrlo značajno pitanje za BiH.

''Kada rasuđujemo o tome i kada je Mostar u pitanju, prije svega želimo da čujemo glas SDA iz grada Mostara i ljudi koji podržavaju SDA. To je, prije svega, obaveza i nas iz rukovodstva. Ali Mostar je jedno od najznačajnijih pitanja kada je u pitanju budućnost BiH i nije slučajno u Dejtonskom mirovnom sporazumu došlo do definiranja principa na kojima mora biti uređen Mostar'' istaknuo je Džaferović.

Po njegovim riječima, to je vezano i za sam Hercegovačko-neretvansku županiju, za balans unutar HNŽ-a, to je vezano i „za prolaz BiH prema luci Ploče kroz Republiku Hrvatsku i prolaz Republike Hrvatske kroz Neum, dakle kroz teritoriju BiH, to je vezano i za izlazak BiH na otvoreno more“.

''Dakle, to je jedan kompleks pitanja koji počinje u Mostaru i vrlo je vežno pravilno i na tim dejtonskim principima urediti ovo uređenje grada Mostara'' smatra Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close