Dragan Čović

SDA je vršio pritisak da se objave rezultati popisa

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 18:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kaže da nije znao da će član njegove stranke, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir ?ukić, donijeti odluku o usvajanju ?edinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva.

Čović je potvrdio da je na taj način prekršen sedam dana ranije postignut dogovor predstavnika Republike Srpske, Federacije i BiH, na što je upozoravao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, javlja RTRS.

''Greška je učinjena i mora se ispraviti'', priznaje Dragan Čović. Ipak, spekulacije su, tvrdi, ono o čemu se danima raspravlja – što će biti objavljeno kao rezultat popisa jer su, smatra, podaci tajni. Desetine razgovora imali su predstavnici entiteta i bh. razine, i činilo se, kaže, da su blizu rješenja. A onda je ?ukić prelomio preko noći - oni sa spornih 196.000 popisnica postaju rezidentni stanovnici BiH.

"Na direktno pitanje jesam li znao da će ?ukić to objaviti taj dan, nisam bio tu, ali apsolutno nisam znao. Bez obzira na to što ja mislim o metodologiji, mislim da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku što sve treba činiti to 1.srpnja kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa'', kaže Čović.

Čović pak ne vjeruje da je Tužiteljstvo BiH vršilo pritisak na ?ukića da donese odluku. Pritisak su, kaže, vršili kadrovi SDA-a u Vijeću ministara.
Reagiranje srpskog člana Predsjedništva da su mu Čović i Izetbegović, kako je rekao, radili iza leđa, za Čovića je ishitrena izjava i ne odgovara stvarnosti. U Predsjedništvu, smatra Čović, trebalo bi inzistirati na jedinstvenom djelovanju, javlja RTRS.

"Sada je sve na Bakiru Izetbegoviću, jer je on trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH", kaže Čović.

Čović smatra da ne bi smjelo biti preglasavanja u Predsjedništvu BiH, jer će to, upozorava, dovesti do dugih rasprava i pokretanja procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što, kaže, ne može biti dobra praksa.

Podsjetimo, direktor pri EUROSTAT-u i predsjedavajući Međunarodne promatračke misije za popis u BiH (IMO) Pieter Everaers izjavio je proteklog tjedna u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka, uključujući i utvrđivanje statusa rezidentnog stanovništva, koju je utvrdio Središnji popisni zavod BiH, u skladu s preporukama IMO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close