Omerović

SDA izgubila ruku

Vijesti / Flash | 05. 08. 2015. u 09:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Rasim Omerović najavljuje kako će u svom daljem radu u ovoj instituciji glasovati po svojoj savjesti, a ne po volji Kluba zastupnika SDA, niti po naredbama rukovodstva ove stranke na čelu s Bakirom Izetbegovićem.

Omerović, koji je prije mjesec dana zamrznuo svoje članstvo u SDA zbog neslaganja s politikom stranke i Izetbegovićevim ponašanjem, poručuje da SDA neće imati njegov glas u Federalnom parlamentu, prenosi Dnevni avaz.

Bez Omerovićevog glasa partneri SDA, HDZ, BPS, Stranka za BiH i A-SDA neće imati natpolovičnu većinu od 50 glasova, jer je SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imala 29 zastupnika, sada bez Omerovića ima 28, što zajedno s ostalim koalicijskim partnerima iznosi ukupno 49 zastupnika.

Ponašanje ovog zastupnika identično je s postupcima njegovih kolega u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića, Salka Sokolovića, Senada Šepića i Šemsudina Mehmedovića, koji su već ranije iskazali javno nezadovoljstvo politikom Izetbegovića i SDA, prenijela je Srna.

Dnevni avaz pak procjenjuje da je "otkazivanjem poslušnosti" ovih zastupnika SDA izgubila najmanje 62.000 glasova, koliko je pobrojana petorka dobila na posljednjim općim izborima u BiH.

Podsjećamo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović rekao je kako ne postoji minimalnih 50 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH te kako će, prije stavljanja potpisa suglasnosti na imenovanje novih ministara, tražiti od nove parlamentarne većine dostavljanje najmanje 50 imena zastupnika, sa svojeručnim potpisima koji su spremni podržati imenovanje novih ministara.

''U suprotnom, nova većina ne postoji, te ću za to smatrati odgovornim one koji dovode javnost u zabludu izjavama o formiranoj novoj većini i tome da sam ja prepreka funkcioniranja vlasti'', rekao je Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close