Treći lider stranke

SDA izabrala: Bakir Izetbegović novi predsjednik stranke

Vijesti / Flash | 26. 05. 2015. u 14:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, dosadašnji zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), izabran je danas na Kongresu u Sarajevu za novog predsjednika SDA s 590 glasova.

On je treći lider stranke, izabran točno na 25. godišnjicu njenog osnivanja. Sin je prvog predsjednika SDA i državnika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, preminulog 19. listopada 2003. godine.

Stranku je nakon Izetbegovića starijeg vodio Sulejman Tihić koji je preminuo prošle godine.

Bakir Izetbegović je na današnjem kongresu pobijedio dvojicu protukandidata Šemsudina Mehmedovića (159 glasova) i Irfana Ajanovića koji je dobio četiri glasa.

Novoizabrani predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, obraćajući se izaslanicima na  kongresu stranke kazao da će se potruditi da "ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo".

On je predložio liste kandidata za zamjenika predsjednika i za potpredsjednike SDA.

Kandidati za zamjenika predsjednika su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Izetbegović je kazao da mu je drago što su dobili dva kandidata iz RS-a.

''Mislim da bi ubuduće možda trebali u Statutu i napraviti jednu takvu izmjenu gdje bismo kazali da ne mogu i predsjednik i zamjenik biti iz istog entiteta'', kazao je Izetbegović.

Sa šire liste od 21 kandidata, Izetbegović je za potpredsjednike stranke predložio 14 imena, a to su: Šefik Džaferović, Halid Genjac, Safet Softić, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Edin Ramić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić.

Izaslanici će danas pored zamjenika predsjednika i potpredsjednika birati i članove Glavnog odbora, Suda časti i Nadzornog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close