Suprotno islamu

SDA: Islamska država nije ni islamska, ni država

Vijesti / Flash | 29. 07. 2015. u 08:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo SDA poziva građane u BiH da ne odlaze na strana ratišta, jer time krše zakone BiH i nanose štetu vlastitim obiteljima, narodu i zemlji.

"Teroristička grupa Islamska država nije ni islamska, ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno suprotne islamu i svim civilizacijskim normama. Ona predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i drastično je narušila stabilnost u Iraku, Siriji i široj regiji Bliskog Istoka.

Najoštrije osuđujemo brutalna, sustavna kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od strane ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i ubojstva, progon pojedinaca i cijelih zajednica na temelju njihovog identiteta, otmice civila, prisilno raseljavanje čitavih zajednica i manjinskih grupa, ubijanje i sakaćenje djece, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, te brojne druge zločine.

U potpunosti smo posvećeni borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Pozivamo sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine da aktivno sudjeluju i surađuju sa našim međunarodnim partnerima po ovom pitanju, jer terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje i suradnju svih država", navodi se u priopćenju.

Inače, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora ministara Vijeća Europe (VE) Igor Crnadak je kazao na Specijalnom sastanku Odbora za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da je problem protoka stranih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je registrirano više od 300 te da postoje pojedinci koji i dalje rade na dodatnom regrutiranju mladih ljudi u BiH.

Podsjetimo, od 17. lipnja 2014. na temelju odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta za one koji se odluče ratovati u inozemstvu, prema zakonu, predviđene su zatvorske kazne do pet godina zatvora prijete i organzatorima odlazaka te onima koji novače i obučavaju dragovoljce. Do četiri godine zatvora predviđene su za osobe koje javno ili kroz medije promoviraju odlazak na inozemna ratišta.

Kopirati
Drag cursor here to close