Kad se male ruke slože

SDA i DF traže podršku SDP-a za izbor rukovodstva

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 17:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić zatražili su podršku Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH te predsjednika i potpredsjednika FBiH, kako bi se u najkraćem roku okončao proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH nakon prošlogodišnjih listopadskih općih izbora u BiH.

To je novinarima izjavio u Sarajevu Izetbegović nakon njegovog i Komšićevog poslijepodnevnog sastanka s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Trojica lidera su se suglasila da je neophodno da Dom naroda Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za 30. siječanj donese odluku o privremenom financiranju FBiH radi omogućavanja nesmetanog funkcioniranja institucija FBiH i pravovremenog ispunjavanja obaveza prema građanima, posebno najugroženijim katregorijama stanovništva koje zavise od isplata iz federalnog  proračuna, također je kazao Izetbegović.

Dodao je da bi u nastavku te sjednice idućeg tjedna, ukoliko Glavni odbor SDP-a odluči u subotu, za kada je zakazana njegova sjednica, da pruži podršku, moglo doći do izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Nermin Nikšić je, prema Izetbegovićevoj izjavi, tijekom današnjeg trilateralnog sastanka izrazio interes za rješavanje ovog procesa, ali je kazao da sam ne može učiniti ništa bez odluke Glavnog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close