Formiranje vlasti

SDA i DF idu u koaliciju sa SDS-om i njegovim partnerima

Vijesti / Flash | 09. 11. 2014. u 16:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za promjene, SDA i Demokratski front potpisali su večeras u Sarajevu "Programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine".

Programske principe potpisali su lideri stranaka SDS-a Mladen Bosić, SDA Bakir Izetbegović, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić i DF-a Željko Komšić.

Potpisnici su suglasni da bi to trebalo da bude početak nečeg novog, kraj politike konflikta i nova stranica u odnosima.

Lider SDS-a Bosić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka u Sarajevu, izrazio zadovoljstvo što su predstavnici pet stranaka vrlo brzo našli zajednički jezik i da su stranke koje čine Savez za promjene došle do zajedničkih stavova sa SDA i DF kako bi trebalo da izgleda buduća vlast i koji bi trebali biti prioriteti.

"Trebamo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovaranja i bilo bi vrlo dobro da se buduća vlast u BiH konstituira što je moguće prije, da bi se otkočili procesi koji su u skoro svim segmentima zakočeni u proteklih osam godina", rekao je Bosić.

Predsjednik DF-a Komšić rekao je da je cilj potpisanih programskih pricipa usvajanje brzih mjera i pokazivanje građanima BiH da politika može biti odgovornija prema ljudima, zemlji i njenoj budućnosti.

"Mislimo da će ovo biti dobro dočekano i pozdravljeno od međunarodne zajednice, da ne bude da stranci imaju ovdje veće interese od nas samih kada je riječ o napretku BiH u euroatlantskim integracijama zemlje", rekao je Komšić i dodao da potpisani dokument nije potpun bez još nekih političkih faktora u BiH.

Zamjenik predsjednika SDA Izetbegović citirao je preambulu potpisanog dokumenta, navodeći da su potpisnici odlučni u namjeri da osiguraju stabilno funkcioniranje parlamentarnih većina i izvršne vlasti u BiH, koje će prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju neophodnih reformi zasnovanih na Dejtonskom mirovnom sporazumu, isključujući svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet zemlje, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa.

Izetbegović je naveo da je večeras potpisani akt "kamen temeljac za buduće odnose u BiH", ističući da očekuje pridruživanje ostalih političkih stranaka, te da namjerava da o tome razgovara sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem večeras ili sutra ujutro.

Predsjednik PDP-a Ivanić naveo je da stranke koje su potpisale ovaj dokument imaju "većinu minimalnu - 22 poslanika u Predstavničkom domu", te da očekuje da se priključe i legitimni predstvniici hrvatskog naroda, odnosno HDZ BiH.

"Očekujemo da HDZ preuzme ulogu legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Pozivamo ih i nema nikakvog uvjetovanja, potpuno otvoreni sa željom da se i oni priključe ovom, te da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu prisutni u novom sazivu Savjeta ministara BiH bez ikakvog ograničenja", rekao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda iskoristiti ovu ponudu, te da ne vidi ni jedan razlog zašto bi HDZ to odbio.

Lider NDP-a Čavić smatra da su stranke koje su se okupile oko ovih programskih principa to učinile da bi došlo do promjene političke prakse i da se prekine sa pravljenjem problema, već da se počne sa njihovim rješavanjem.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Republike Srpske, Čavić je rekao da stranke okupljene oko Saveza za promjene ulažu maksimalne napore da formiraju većinu u Narodnoj skupštini, te da nisu daleko od tog cilja.

Kopirati
Drag cursor here to close