Vlast

SDA, DF i HDZ BiH: Sporazum je potpisan, BiH dobila 'četvrti narod'

Vijesti / Flash | 19. 11. 2014. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum pod nazivom Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini potpisan je između dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnika koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), potvrdio je za Agenciju Fena predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Pročitajte potpisana Programska načela za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH

Kako kaže, Sporazum predstavlja programska načela stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH.

''Sporazum su, uime SDA, potpisali zamjenik predsjednika te stranke Bakir Izetbegović, uime koalicije stranaka olupljenih oko HDZ-a Dragan Čović, i uime DF-a Željko Komšić'', kazao je Genjac.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za Dnevni avaz da je sporazum potpisan u njegovom uredu te odbacio sve špekulacije koje su se pojavile o medijima o navodnom nezadovoljstvu bilo kojeg od predstavnika stranaka.

''Mi smo se međusobno vezali o programu koji želimo zajedno realizirati kroz onih deset točaka, kako smo jučer dogovorili. Na razinama županija, entiteta i države želimo ubrzano pokušati formirati vlast. Meni je cilj da s te strane praktično pokažem da se može do kraja godine imati vlast. I ja ću to uraditi u ovih pet županija. Do kraja idućeg tjedna imat ćemo i mandatare i rukovodstvo skupština i Dom naroda. Šta će oni uraditi – ja ću sačekati njih – rekao je Čović, govoreći o formiranju vlasti u ostalih pet županija s bošnjačkom većinom.

I član Predsjedništva DF Emir Suljagić, potvrdio je potpisivanje sporazuma pojasnivši kako su nedoumice koje su postojale u vezi s potpisivanjem sporazuma rezultat inzistiranja DF-a da se u poglavlje koje se odnosi na izmjene ustava uvrsti eksplicitan stav da će i Ostali, odnosno nekonstitutivni narodi imati ista prava u institucijama ove države kao i konstitutivni narodi.

"Sad postoji dokument u kojem su se i SDA i HDZ BiH, zajedno s nama u DF-u obvezali da će građane koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati tretirati kao posebnu, četvrtku konstitutivnu skupinu u BiH", rekao je Suljagić i dodao kako to faktički znači da će kroz ustavne promjene i izmjene izbornog zakona i svima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda biti omogućena ista prava.

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close