Čelo

SDA bira Tihićevog nasljednika: Stranka iznijela stavove o vjeri, ekonomiji...

Vijesti / Flash | 26. 05. 2015. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas na otvaranju 6.kongresa Stranke da se ovaj kongres održava na dan kada je osnovana prije četvrt vijeka.

''Svima vama vjernim članovima, simpatizerima i prijateljima Stranke čestitam 25 godina uporne, hrabre i dostojanstvene borbe za ponosne i slobodne Bošnjake u cjelovitoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini u državi ravnopravnih naroda i građana'', istaknuo je Izetbegović.

Predložio je i radno predsjedništvo 6. kongresa kojim predsjedava predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Šest turbulentnih godina

Time je počeo Kongres kojem, kako je rečeno, prisustvuje 703 od ukupno 794 izaslanika. Izaslanici su na početku zasjedanja imenovali izaslanstva koja će obići groblja i mezarja.

Izetbegović je rekao kako se današnji 6. kongres održava nakon šest turbulentnih godina koje su bile obilježene teškom ekonomskom i političkom krizom.

Podnoseći izvještaj o radu SDA u proteklom razdoblju, predstavio je programske deklaracije Stranke, ističući da su ovih šest godina obilježili i reformski zastoj, poplave i, u posljednje vrijeme, porast nasilnog ekstremizma.

Ocijenio je da optimizam u bolju budućnost BiH ulijevaju "sve bolji odnosi s prvim susjedima'' jer snažna podrška Hrvatske EU i NATO aspiracijama Bosne i Hercegovine, i evidentni trend sazrijevanja i sve korektnijih odnosa srbijanskih lidera prema BiH, daju taj optimizam.

Povratak izvornoj vjeri

Govoreći o rezultatima SDA podsjetio je na prošlogodišnje izbore kada je ova stranka povećala broj zastupnika u državnom i entitetskim parlamentima.

Kada je riječ o popisu stanovništva, izrazio je uvjerenje da, iako još rezultati nisu gotovi, oni neće obradovati nalogodavce i izvršitelje etničkog čišćenja, jer iako je broj Bošnjaka prepolovljen na području Republike Srpske oni nisu nestali.

Osvrnuo se i na prošlogodišnje poplave kazavši da je SDA odmah reagirala te angažirala svoje prijatelje izvan države da bi pomogli ugroženom stanovništvu.

Istaknuo je da SDA podržava stav Islamske zajednice u BiH koja je pozvala vjernike na povratak izvornoj vjeri kazavši da je zločin uime vjere zapravo najgori zločin protiv vjere.

Posebni status Srebrenici

Najavio je i da će biti zatraženo i da Srebrenica dobije poseban status koji će dati mogućnost stanovništvu tog grada, koji je preživio nezapamćen zločin genocida, za ekonomski razvoj. 

I premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se na stranačkom kongresu te govorio o rezoluciji o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, ocijenivši da razdoblje za ekonomske i socijalne reforme nikada nije bilo povoljnije.

''Niska razina ekonomskog rasta nameće potrebu za strukturalnim reformama koje za cilj imaju uspostavljanje i održavanje makroekonomske stabilnosti, povećanje stupnja konkurentnosti gospodarstva te stvaranje ambijenta za bolji ekonomski rast koji vodi do povećanja broja zaposlenih'', kazao je Novalić.

Za postizanje ovih ciljeva potrebno je implementirati niz ekonomskih mjera, kaže Novalić, među kojima su smanjenje opterećenja javne potrošnje i unapređenje poslovnog ambijenta, a sve to moguće je ostvariti uz suradnju svih razina vlasti.

Krediti i PDV 

Između ostalog, istaknuo je da će SDA podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama, ali je naglasio da se ne zalaže za povećanje PDV-a, dodajući da se SDA zalaže za reforme u tržištu rada.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović u obraćanju izaslanicima osvrnuo se na sveobuhvatnu ustavnu reformu za koju će se SDA zalagati, ali u okvirima Daytonskog sporazuma, očekujući da to svi podrže.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević iznio je ciljeve SDA u oblasti boračko-invalidske zaštite, najavljujući da će se insistirati na kontinuiranom vršenju nadzora nad izvršenjem propisa kojima su osigurana prava boračke populacije. 

Podsjećamo, SDA bi trebala danas dobiti novog predsjednika, a za to mjesto bore se Izetbegović, Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović, a birat će se i novi zamjenik Stranke te osam potpredsjednika.Danas u 10 sati počinje 6. Kongres Stranke demokratske akcije, a za predsjednika Stranke bit će tri kandidata Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Imena 

Za zamjenika predsjednika SDA kandidati su Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BIH i Mihnet Okić, predsjednik Kluba zastupnika koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS.

Za potpredsjednike SDA predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Usvojene su liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se, također, birati na 6. Kongresu SDA.

Glavni odbor Stranke u subotu je usvojio Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će se razmatrati na predstojećem Kongresu Stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close