Županijski sud

Šćuk ponovo osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin u Jablanici

Vijesti / Crna Kronika | 17. 04. 2014. u 12:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru nakon obnovljenog suđenja osudio je Zehrudina Šćuka na šest godina zatvora za zločin nad civilima u Jablanici.

Šćuk je proglašen krivim da je kao pripadnik ABiH 28. srpnja 1993. ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača.

- Optuženi je došao u dvorište Anice i Stipe Zelenike, sa još dvojicom vojnika ABiH, gdje su bile Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović. Šćuk ih je upitao da li imaju pušku, na šta je Iva odgovorila da nemaju. Šćuk je potom ušao u kuću i pošto je pronašao pušku, prišao Ivi i rekao joj: "Sad ćeš ograisati". Nakon toga joj je pucao u vrat, a od zadobivenih ozlijeda Iva Pavlović je podlegla - zaključilo je Sudsko vijeće.

Šćuk je ranije bio osuđen za ovaj zločin, također na šest godina, ali je ovu presudu ukinuo vrhovni sud FBiH i suđenje je obnovljeno.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo kazao je da je presuda ista kao prvobitna u svim segmentima, s tim što su obrazloženja dopunjena iskazima svjedoka Marinka Škobića i Senada Munikoze.

Govoreći o dodatnom dokaznom materijalu, knjizi „Dosije“ koju je predočila Odbrana, Kebo je kazao da je da u knjizi piše da je Ivu Pavlović ubio brat optuženog Bahrudin Šćuk.

- Obrana je time htjela pokazati da postoji mogućnost da optuženi kada se dogodilo ubojstvo Ive Pavlović nije bio tu i da je Ivu Pavlović ubio neko drugi. Prema sadržaju knjige njegov brat je poginuo tijekom rata - obrazložio je Kebo.

On je istaknuo da su knjigu „Dosije“ vidjeli prvi put na obnovljenom suđenju, ali da ona nema potpis autora niti koautora.

- U knjizi zaista piše da je prema iskazima svjedoka Ivu Pavlović ubio Bahrudin Šćuk.... Stoga se postavlja pitanje tko su bili ti eventualni svjedoci - naveo je predsjedavajući Vijeća.

On je naglasio da je bitno da Zehrudin Šćuk nije upamćen po imenu i prezimenu, nego po fizičkim karakteristikama.

- Neki su ga poznavali prije rata i tada je identificiran kao Šćuk - zaključio je Kebo.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, javio je BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close