EU i Grčka su ovisni

Schulz: Čekaju nas dramatična vremena

Vijesti / Flash | 06. 07. 2015. u 06:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je sinoć da Grčkoj i eurozoni predstoje teška iskušenja i kritizirao je grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja.

"Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena", rekao je Schulz, koji se javnosti obratio putem video-linka, nakon što su se Grci na referendumu uvjerljivom većinom izjasnili protiv mjera štednje koje su im nametnuli povjeritelji.

Treba se poštovati volja glaača, ali i članica eurozone

On je kazao da se demokratska volja grčkih glasača mora poštovati, ali i volja glasača osamnaest članica eurozone, koji podržavaju program štednje.

"Grčki premijer Alexis Tsipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije točno", rekao je Schulz, a za izjavu grčkog ministra financija da će banke, koje su protekli tjedan bile zatvorene, od sutra raditi normalno je rekao da je "teško izvodljiva i opasna"

Predsjednik EP je kazao da treba razmisliti o programu humanitarne pomoći za Grčku, jer "nije u redu da umirovljenici, djeca i bolesni pate zbog odluka grčkih vlasti".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u priopćenju za medije rekao da su u tijeku intenzivne konsultacije sa predstavnicima Europske središnje banke šefovima ostalih europskih institucija, koji će sutra održati telefonsku konferenciju.

Reagirali su i mnogi zastupnici EP, u skladu s ideološkim opredjeljenjima njihovih stranaka.

Tsipras pred ozbiljnim iskušenjem

Šef liberalne grupacije (ALDE) Guy Verhofstadt izjavio je da je Tsipras "dobio referendum kod kuće, a izgubio kredibilitet u ostatku Europe".

"Sada se Tsipras mora opredijeliti hoće li ostati u eurozoni i da predloži ozbiljne reforme. On mora pokazati odbijanje prijedloga nije sve što umije", poručio je lider librarala, treće po snazi zastupničke grupe u EP.

Zastupnik Zelenih Ulrike Lunacek je rekla da rezultat referenduma ne treba promatrati kao grčko "ne" Europi i da bi izbacivanje Grčke iz eurozone bilo neprihvatljiv odgovor.

Ponovno otvoriti pregovore

"Treba ponovo otvoriti pregovore, EU i Grčka su potrebni jedni drugom", izjavila je ona u priopćenju za medije.

Za nastavak pregovora sa zalaže i potpredsjednica socijalista Tanja Fajon, koja je ukazala da obje strane sada moraju pokazati više odgovornosti.

U Parizu će o Grčkoj danas razgovarati francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron je zakazao vanredni sastanak sa savjetnicima i ključnim ministrima, a za utorak je najavljen izvanredni sastanak članica eurozone u Bruxellesu.

Kopirati
Drag cursor here to close