Završni izvještaj

Saznajte koji je bio slijed događaja na neredima u Gabeli; Privedeno 76 osoba

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 18:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

PU Čapljina i MUP HNŽ dovršili su istragu i napravili izvješće o neredima u Gabeli koji su se dogodili 16. siječnja uoči početka turnira 'Andrija Anković'. Prema tom izvješću prvog dana turnira (16.1.2015.) oko 10:30 sati ispred Sportskog centra u Čapljini okupila se skupina od oko 100 navijača 'Torcide'.

Na to mjesto poslane su policijske ophodnje koje su navijače dopratile do Gabele i tamošnjeg stadiona. Nakon što su navijači došli na lokaciju stadiona, redari su ih uputili da kupe ulaznice, međutim većina iz navedene skupine to nije željela učiniti, dok, prema policijskom izvješću, jedan broj njih nije niti imao novac za kupovinu ulaznice.

Oko 11:30 skupina navijača 'Torcide' su pokušali nasilno ući na stadion naguravajući se s redarima, kao i preskakanjem zida tribina. Nakon ovog manjeg incidenta, došlo je do pregrupiranja službenika PU Čapljina (interventna grupa) i dijela Jedinice operativne podrške (JOP) MUP-a HNŽ kako bi se navijači smirili i kako bi se napravio novi raspored za navijače i na taj način im se omogućilo nesmetano navijanje za njihov klub.

Prema policijskom izvješću, do tog trenutka brojčano je porastao broj navijača NK 'Hajduk', te je na ulaz čekalo oko 250 osoba. Vjerojatno izrevoltirani postupanjem redara i policije, navijači su u novom pohodu na stadion uz upotrebu fizičke snage odvalili metalna ulazna vrata koja vode na tribinu.

Nakon upozorenja policije da prestanu s divljanjem, navijači su svim raspoloživim sredstvima izazvali još veći incident. Pri napadu na policiju korišteni su kamenje, komadi betonskih blokova, topovski udari, tvrdi metalni i plastični predmeti, dimne baklje. Tom prilikom su ozlijeđena dva službenika JOP-a MUP-a HNŽ (A.V. i D.P.) koji su nakon liječničke intervencije u Čapljini, prebačeni u mostarsku bolnicu.

Izgrednici su se privremeno smirili kada je policija upotrijebila suzavac i šok bombe, te su na taj način potisnuti na pomoćno igralište NK 'Gošk'. Nakon kratkog smirivanja situacije, ponovno je narušen javni red i mir, a u međuvremenu je stigao još jedan tim JOP-a kako bi se situacija stavila pod kontrolu, te navijači otpratili prema granici.

Nakon kratkog kamenovanja policije i potiskivanja izgrednika dalje od lokacije stadiona, situacija se smirila, a nakon toga liječničku pomoć zatražili su zapovjednik PS Čapljina V.Ć., te još jedan službenik JOP-a E.R., kao i dva izgrednika J.D. (1994.) iz mjesta Hvar (RH) i M.M. (1996.) iz Splita (RH). Policijski službenici su nakon ukazane pomoći u Čapljini upućeni u mostarsku bolnicu, a državljani RH u bolnicu u Metković.

U policijskom izvješću navedeno je da je naknadnim pregledom šireg lokaliteta Gabele i Gabela polja u PS Čapljina dovedeno 76 osoba. Od tog broja za njih 46 je utvrđeno da su sudjelovali u narušavanju javnog reda i mira (JRM) u većem obujmu, a radi se o 44 državljanina RH, te dva državljanina BiH. Osobama za koje je utvrđeno da su sudjelovale u izgredima uručeni su prekršajni nalozi zbog 'Napada na redare i službene osobe organizatora natjecanja' opisan u članu 39. Stav 1. Točka 9. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima u HNŽ, te su im izrečene novčane kazne u iznosu od po 500 KM.

Optuženi izgrednici su iskoristili pravo, te su zatražili zahtjev za sudsko odlučivanje. Sud u Čapljini im je po hitnom postupku izrekao uvjetnu osudu, a nakon toga su izgrednici ispraćeni do GP Doljani. Treba istaknuti kako su MUP HNŽ i PU Čapljina na vrijeme uputili dopis Graničnoj policiji, kao i MUP-u RH, a koji se tiče prelaska granice skupine navijača ili njihovog pojedinačnog prelaska granice povodom ovog turnira, a koji su, ispostavilo se, došli kako bi napravili nerede.

U policijskom izvješću MUP-a HNŽ navodi se kako je drugog dana turnira analizom događanja od prethodnog dana, te na osnovu informacija Policijske postaje Metković kako se ista skupina navijača okuplja u Metkoviću, na sastanku održanom u PU Čapljina (uz prisustvo načelnika ove PU, zatim rukovodnih radnika angažiranih na osiguranju skupa) odlučeno je da se drugog dana turnira neće dozvoliti prisustvo navijača NK 'Hajduk'.

O toj odluci su obaviješteni organizator turnira NK 'Gošk', NK 'Hajduk' i PP Metković, a koji su o ovoj odluci upoznali okupljene navijače u tom gradu. Tom prilikom sa GP Doljani vraćeno je oko 200 osoba. Drugi dan turnira je protekao u fer nadmetanju i bez zabilježenog incidenta, navodi se u priopćenju MUP-a HNŽ.

Iz ove policijske ustanove navedeno je kako će svakome biti omogućeno gledanje utakmice na području HNŽ, kao i da će biti pružena zaštita ukoliko pojedinac ili skupina svoj klub bodre na fer i sportski način, dok će se svakom narušavanju javnog reda i mira policija HNŽ odlučno suprotstaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close