NSA

Saznajte koga je NSA špijunirala na prostoru Balkana

Vijesti / Flash | 25. 07. 2014. u 14:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) špijunirala je 2009. godine i državnike zemalja sa Balkana, među kojima su i tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Federacije BiH Nedžad Branković, objavila je digitalna biblioteka Cryptome, koja se bavi objavljivanjem povjerljivih dokumenata.

U informaciji, koju je objavila biblioteka Cryptome, ističe se da su 2009. godine špijunirani i tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Albanije Sali Beriša i premijer Kosova Hashim Thaqi.

Američka agencija je te godine špijunirala i ruske državnike Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, grčkog Kostasa Karamanlisa, francuskog Nicolasa Sarkozija, kubanskog Raula Castra i afganistanskog Hamida Karzaija. Špijunirani su, također, i tadašnji predsjednik Venecuele Hugo Chavez i Meksika Felipe Calderon, te dužnosnici - iz Belgije Herman van Rompuy, Izraela Ehud Olmert, Bolivije Evo Morales, Paragvaja Fernando Lugo, Kine Hu Jintao, kao i Španjolske Jose Zapatero i Nikaragve Daniel Ortega.

Nadzirani su 2009. godine i Hosni Mubarak iz Egipta, Kim Jong Il iz Sjeverne Koreje, Li Miung Bak iz Južne Koreje, Mahmoud Ahmadinejad iz Irana, Mihael Sakašvili iz Gruzije, Recep Tajjip Erdogan iz Turske, te Silvio Berlusconi iz Italije. Njemački magazin "Spiegel" ranije je objavio da je NSA razvila računarski sistem za obradu obavještajnih signala pod kodnim imenom 'NYMROD' sa mogućnošću da obradi milijune izvještaja i sortira informacije o ciljanim osobama iz telefonskih zapisa, faksova i računarskih podataka.

Magazin tvrdi da je do dokumenta o tome došao zahvaljujući bivšem službeniku NSA Edwardu Snowdenu, te navodi da je 122 svjetskih lidera predmet ovog sistema. Tada je objavljeno 12 imena špijuniranih državnika, među kojima se ističu i njemačka kancelarka Angela Merkel, sirijski predsjednik Bashar Al-Asad, kao i nekadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko.

Digitalna biblioteka Cryptome objavila je sada 76 imena, a ranije je najavila da će do kraja srpnja objelodaniti imena svih 122 špijunirana državnika.

Kopirati
Drag cursor here to close