Novi procesi

Savez za bolju budućnost postaje dio izvršne vlasti?

Vijesti / Flash | 22. 08. 2015. u 14:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  razgovarao je danas u Mostaru s predsjednikom Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, te ga pozvao da ozbiljno razmisli o mogućnosti da, kako je kazao, kapacitet SBB-a stavi u funkciju izvršne vlasti.

"Informirao sam ga o onome što radimo u Federalnoj vladi, u Vijeću ministara, u pojedinim županijskim vladama gdje ja duboko vjerujem da je SBB-u mjesto već dugo vremena i o tome javno govorim", kazao je Čović pojašnjavajući kako to partnerstvo nudi da se konačno krenu rješavati problemi u BiH.

On je dodao kako smatra da može govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZ BiH, te da je s te strane ovo vrlo jasan poziv.

"Sasvim sam siguran da novih izbora nema, prijevremenih izbora nema jer za sve to treba novi koncept izbornog zakona, a na ovaj način možemo puno toga uraditi.

Krajnje je vrijeme da se okrenemo da realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće čitavoj javnosti, da BiH krene i ka europskom putu, da se socijalno-ekonomski stabilizira i da napravimo određenu reorganizaciju u BiH. Sve to bez ozbiljnih političkih partnera i na razini entiteta i na razini BiH neće ići", kazao je Čović.

Radončić je istaknuo kako aktualna vlast ne daje rezultate, dodavši kako je  SBB-ov rezultat iznimno jak, te da kao opozicijska stranka treba na jedan način početi razmišljati o tome.

"Čovićev zahtjev je da ja i rukovodstvo SBB počnemo na konkretniji način razmišljati o ideji ulaska u vlast. Vidjet ćemo što o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će bilo kome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces", kazao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje koji su uvjeti SBB-a za ulazak u vlast, Radončić je kazao kako danas nisu uopće razgovarali o tome, dodavši da tu postoje strateške stvari.

"Tu imate neke strateške stvari: hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog, neovisnog pravosuđa, a ne do montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijetu koja nema institut izvanrednih izbora ako netko ne završi posao za godinu dana, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona i u tom smislu je tekao razgovor".

"Osobno nisam zainteresiran niti gorim od te želje da budem predsjedavajući Vijeća ministara ili član Predsjedništva BiH", kazao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close