Koalicije

Sastanak SDA i HDZ-a BiH: Što im je činiti?

Vijesti / Flash | 04. 11. 2014. u 09:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH bit će održan danas, s početkom u 15.00 sati, u sjedištu SDA u Sarajevu, najavljeno je iz te stranke.
Potpredsjednik SDA Senad Šepić kazao je Agenciji Fena kako će se na sastanku razgovarati o konstituiranju vlasti na svim razinama i osnovnim principima na kojima smatraju da trebaju biti formirane vlade.

Po njegovim riječima, na prvom mjestu to podrazumijeva dogovor o formiranju stabilnih vlada na svim razinama.

''Principi na kojima ćemo mi insistirati će biti da se dogovorimo o pokretanju najvažnijih pitanja u zemlji koja se odnose na deblokadu europskog puta i na ekonomski razvoj i zapošljavanje u BiH, koji predstavljaju najveći prioritet naših građana'', kazao je Šepić.

Naveo je kako obje ove stranke pripadaju grupaciji europskih narodnih stranaka.

''U travnju ove godine mi smo potpisali zajedničku deklaraciju o europskim vrijednostima, gdje su osim ove dvije stranke bile još druge tri stranke koje su bliske grupaciji europskih narodnih stranaka'', kazao je Šepić i dodao kako smatra da se na tim principima može dogovoriti parlamentarna većina na svim razinama i da tako mogu izgledati sljedeće vlade.

''To će biti jedan okvir na osnovu kojeg mi želimo da dogovorimo sljedeće korake o finaliziranju uspostave vlasti na svim razinama'', kazao je Šepić.

Inače, predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjednik SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, sastali su se proteklog tjedna u Konjicu daleko od očiju javnosti.

Nakon tog sastanka Safet Softić, dopredsjednik SDA, rekao je kako je bilo riječi i neformalnom sastanku, ali da će se danas ''vidjeti što nam je konkretno raditi''.

''Mi u SDA smatramo da je ono što se dogodilo na sastanku između lidera SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru ishitreno'', kaže Softić.

Podsjećamo, Čović se proteklog tjedna službeno sastao s izaslanstvom SNSD-a, gdje je dogovorena koalicija tih dviju stranaka nakon čega je budući hrvatski član Predsjedništva BiH rekao kako su se ''opredijelili da ovaj sastav treba biti ne samo na razini entiteta nego na razini Vijeća ministara'' .

No, s još jednog neformalnog sastanka, kojeg su u nedjelju održali Čović i lider SBB-a Fahrudin Radončić, mogla se čuti poruka kako se prije bilo kakvih priča o koalicijama mora zaustaviti SDA u imenovanju svojih kadrova. Pri rome je Radončić mislio na novog čelnika Razvojne banke Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close