Pametnije sutra

Sastanak lidera bez rješenja, Federacija i dalje bez nove vlasti

Vijesti / Flash | 10. 03. 2015. u 15:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pregovori čiji je cilj uspostava vlasti u Federaciji BiH su prekinuti, i za danas se ne planira njihov nastavak", izjavili su novinarima okupljenim ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu iz Ureda Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović obratio se novinarima i izrazio je optimizam u pogledu dogovora sa ostala dva koalicijska partnera, te izrazio očekivanja da će do petka biti formirana i Vlada FBiH i Vijeće ministara.

Međutim, Čović je istaknuo da HDZ ne odustaje od šest ministarstava u Vladi, striktno potencirajući na Ministarstvo financija.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, nakon što je danas održao dva sastanka s liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem i članom Demokratske fronte (DF) Damirom Bećirovićem, kazao je da su blizu rješenja oko formiranja Federalne vlade.

"Veoma smo blizu rješenja više od toga zasad ne mogu reći. Nadam se da ćemo sve završiti sutra ili prekosutra", istakao je Izetbegović.

Podsjetimo, pregovori između HDZ BiH, SDA i DF-a o formiranju federalne Vlade traju mjesec dana, bez uspješnog dogovora.

Neslaganje u broju ministarstava koje bi trebale podijeliti ove tri stranke rezultiralo je blokadom vlasti na federalnoj razini. Sve to utjecalo je neizravno i na formiranje županijskih vlada, jer se čeka rješenje na federalnoj razini. Do sada su Vladu dobile samo Tuzlanska i Zapadnohercegovčka županija.

Treba također istaknuti kako 15. ožujka ističe zakonski rok za formiranje Vijeća ministara BiH. Mandatar Denis Zvidić u subotu je najavio kako će do kraja ovoga tjedna biti poznata imena ministara na državnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close