Na pomolu nova suradnja

Sastanak Čović-Vučić: Dolazi novo vrijeme okrenuto budućnosti

Vijesti / Politika | 07. 09. 2017. u 15:09 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je razgovore s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem vrlo konstruktivnim te istaknuo da šalju snažnu poruku svima da se okrenu budućnosti i da se manje opterećuju prošlošću.

To je izjavio nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevu, koji je doputovao u dvodnevnu posjetu BiH.

Čović je kazao da su razgovarali o mnoštvu tema koje već dugo opterećuju odnose ovih dviju zemalja. Između ostalog, Čović je naglasio da su to ekonomske teme, vanjska politika, objekti koje su donedavno dijelili, ali i o pitanjima granica između BiH i Srbije te cestovnom povezivanju Sarajeva i Beograda.

Izrazio je nadu da će poruke koje danas pošalju iz Predsjedništva BiH sutra biti potvrđene i u izvršnim institucijama te da dolazi novo vrijeme okrenuto budućnosti.

Uvjeren je da ovim pristupom vrlo brzo mogu doći do zajedničkih rješenja kroz rad povjerenstava te da je ovo početak potpuno novog odnosa u suradnji između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

''Vjerujem da ćemo sa Srbijom, ekonomskim partnerom u proljeće u Mostaru na sajmu unaprijediti suradnju, jer je Srbija jedan od naših najboljih partnera'', zaključio je Čović.

Predsjednik Republike Srbije Vučić boravi u dvodnevnoj, prvoj bilateralnoj posjeti BiH u svojstvu predsjednika te prvoj posjeti BiH na predsjedničkom nivou nakon šest godina.

Predsjednik Vučić istakao je da BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja i da to prijateljstvo pokazuju kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

''Srbija i BiH imaju trgovinsku razmjenu na nivou od milijardu i 525 milijuna eura, koja je najveća i u regiji te u BiH, odmah iza naše razmjene s Italijom, Njemačkom i Ruskom Federacijom. BiH je najznačajniji trgovinski partner Srbiji'', poručio je.

Naglasio je da upravo završavaju formiranje i određivanje komisije za granicu te da vjeruje da će ubrzati razgovore o uspostavljanju konačne granice.

''Do danas je riješeno 97 posto granice. Tih još tri posto treba da riješimo i mislim da smo blizu da pronađemo rješenje. To bi bio izvanredan signal za cijeli regiji i za BiH'', kazao je.

Uputio je poziv članovima Predsjedništva BiH jer smatra da će neke važne stvari završiti do kraja godine. Dodao je da bi za tu priliku uputio poziv nekim europskim dužnosnicima da dođu i budu zajedno s njima u Beogradu.

''Imamo još više različitih tema u okviru toga, potopljeno zemljište iz ranijeg perioda, razgovarat ćemo o tome da to jednom zauvijek skinemo s dnevnog reda'', kazao je.

U pogledu ostalih infrastrukturnih projekata, dodao je, dali su prijedlog da se rekonstruira svih 11 mostova koji spajaju Republiku Srbiju i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close