sve se zna

Sarajevskog vozača u Srbiju prebacio taksist koji redovito spašava kriminalce

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slučaj odbjeglog Sanjina Sefić, koji je u ponedjeljak automobilom usmrtio dvije pješakinje, mogao postati kompliciran, ukoliko on ima državljanstvo Srbije, zemlje u koju je pobjegao, rekao je za Dnevni avaz ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

''Mi možemo raspisati potjernicu za njim ali ukoliko je on ima državljanstvo Srbije to može zakomplicirati slučaj. Po Ustavu država ne mora isporučiti svog državljanina i onda ćemo taj slučaj morati ustupiti Tužiteljstvu Srbije, ukoliko to Sefić bude tražio. Mi imamo sporazum sa Srbijom po kojem nam u tom slučaju oni mogu njega isporučiti ali, opet postoji ta mogućnost da se njemu sudi tamo. Ako Sefić nema državljanstvo Srbije, naši susjedi će nama ga morati isporučiti'', kazao je Mektić.

Dodao je kako je obaviješten i o internoj istrazi u Graničnoj policiji BiH, koja navodno nije bila obaviještena da MUP KS traga za Sanjinom Sefićem.

I taksist poznat policiji

''Potrebno je utvrditi jesu li bili obaviješteni, ako jesu netko će morati snositi odgovornost. Ako pak nisu, onda odgovornost treba tražiti na drugoj strani, koja nije obavijestila na vrijeme Graničnu policiju'', naveo je Mektić.

Avaz je pak objavio neslužbene informacije, Sefića su do granice BiH sa Srbijom, dopratili jedan član obitelji i poznanik. Odatle ga je na teritoriju Srbije odvezao taksist iz Priboja, koji je odranije policiji poznat po sličnim djelima.

On je i ranije prebacivao kriminalce iz BiH u Srbiju, i to uvijek preko istih graničnih prijelaza.

Navodno je i otac osumnjičenog Sanjina, Jasmin u istom automobilu, kojim su u ponedjeljak uvečer tragično nastradale dvije djevojke (Golf VI) prije izvjesnog vremena također skrivio prometnu nesreću. Također, neslužbeno je objavljeno da je Sefić imao 3.000 KM neplaćenih prometnih kazni.

Majka zaposlena na granici?

Kako portal Source.ba saznaje majka Sanjina Sefića, koji je automobilom usmrtio dvije pješakinje, zove se Jasmina Sefić i uposlenica je firme INTEREUROPA RTC d.o.o, koja se bavi carinskom špedicijom.

Podsjećamo, u prometnoj nesreći život su izgubile 20-godišnja Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i 21-godišnja Selma Agić iz Bugojna. One su u 21:40 sati prelazile na pješačkom prelazu kod Zemaljskog muzeja kada ih je pri velikoj brzini automobilom udario Sanjin Sefić koji je od ranije poznat pravosudnim organima.

Selma Agić je preminula na mjestu događaja dok je Edita Malkoč preminula nekoliko sati kasnije od zadobivenih teških tjelesnih ozljeda.

I nakon smrti dvije djevojke, opet kroz crveno

Ni 12 sati od smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč, na istom raskrižju vozač je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, objavila je televizija Hayat.  

 

Granična policija BiH znala da se Sefić traži

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo obavijestilo je Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u noći sa ponedjeljka na utorak kako se Sanjin Sefić sumnjiči da je u prometnoj nesreći u Sarajevu usmrtio dvije osobe, potvrđeno je Al Jazeeri iz Granične policije.

"Informacija je proslijeđena svim organizacijskim jedinicama GPBiH. Granična policija BiH je 11.10.2016. oko 9:30 sati, nakon provjera u bazama podataka, usmeno informirala MUP Kantona Sarajevo da je S.S. 11.10.2016. u 6.36 sati izašao iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac“, navodi se u priopćenju.

Iz Granične policije BiH kažu kako su na usmeni zahtjev nadležnih iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, dostavili ovu informaciju nadležnom organu u 13:30 sati.

"Na pismeni zahtjev MUP-a Kantona Sarajevo, informacija je u pismenoj formi dostavljena u 16:45 sati", navodi se dalje.

Ovakve informacije navode na zaključak kako vozilo u kojem je bio Sefić uopće nije kontrolirano na graničnom prijelazu ili da mu je neki uposlenik Granične policije BiH pomogao da napusti državu.

Granična policija navodi kako je jučer pokrenula "interne i druge postupke" kako bi se provjerilo da li su policijski službenici pomogli Sefiću.

"Protiv svih policijskih službenika, za koje bude utvrđeno da su načinili propuste u obavljanju službene dužnosti, bit će pokrenuti disciplinski i drugi postupci i bit će rigorozno sankcionirani", ističu iz Granične policije.

Kopirati
Drag cursor here to close