Novi zakon

Sarajevska županija ukida kategoriju rukovodećih službenika

Vijesti / Flash | 24. 07. 2016. u 10:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde i uprave Županije Sarajevo Mario Nenadić kazao je Feni da se novim Prijedlogom zakona o državnoj službi Županije Sarajevo, koji će Skupština razmatrati 27. srpnja, ukida kategorija rukovodećih državnih službenika, što je prilično inovativno rješenje u BiH.

''U Županiji Sarajevo još nije zapamćena ovako široka javna rasprava i konsultacije koje su trajale 30 dana od trenutka utvrđivanja Nacrta zakona. Postojale su veoma divergentni i oprečni interesi sindikata i državnih službenika te poslodavaca, rukovoditelja i političara, kao i predstavnika realnog sektora koji smatraju da je ovim zakonom ostavljeno previše 'komfora' u odnosu na realni sektor'', kazao je Nenadić.

Naglasio je da je Prijedlog ovog zakona odraz presude Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine koji nalaže da Zakon o državnoj službi FBiH nije u suglasnosti s Ustavom Federacije, što znači da se odnosi i na županije, gradove i općine.

Iz tog razloga, dodao je, odredbama ovog zakona, raniji rukovodeći državni službenici dpbivaju status državnih službenika, što znači da se određene odredbe zakona mogu primjenjivati i na njih, te da su posebno interesantne one koje se tiču njihovog raspoređivanja na druge pozicije, pa time i unapređivanje i degradiranje unutar službe.

Naglasio je da je zadržano jedinstvo državne službe u Federaciji BiH, ista načela i principi, što su pravila koja je propisala Europska unija. Također, dodao je, zadržavaju se principi zakonitosti, profesionalnosti, nepristranosti i političke neovisnosti te da je ovaj zakon u skladu s Reformskom agendom i Akcijskim planom. Između ostalog, kazao je da su primijenjena načela zabrane diskriminacije u potpunosti te da je cilj izgradnja profesionalnog sustava državne službe koji je depolitiziran.

Istaknuo je da se ovim zakonom uređuje i kategorija određenih službenika u javnoj upravi koji nisu državni službenici, ali se ipak njihov status uređuje ovim zakonom, a to su rukovoditelji samostalnih uprava, samostalnih upravnih organizacija, kao i onih u sastavu organa državne službe.

''Jasno je da tajnici, pomoćnici rukovoditelja i inspektori, osim obavljanja poslova rukovođenja, u pravilu i u skladu s važećim popisima obavljaju i najsloženije poslove iz određene oblasti. Ovim zakonom smo željeli 'spasiti' Kanton Sarajevo od tri milijuna na godišnjem nivou koliko bi koštalo imenovanje oko 50 službenika koji su do sada bili rukovoditelji'', kazao je.

Ovim se, pojasnio je on, omogućava rukovoditelju da kroz interni premještaj i disciplinske mjere utiče na raspored državnih službenika u olakšanoj i zakonom propisanoj proceduri. Dodao je da se putem negativnih ocjena, internog premještaja i disciplinskih mjera može utjecati na strukturu državne službe, a pri tome sačuvati profesionalnost i raditi na nadogradnji.

Smatra da su ovim prijedlogom zadovoljili različite interese te da predstojeće promjene nikome neće uskratiti prava.

''Prava državnih službenika su potpunosti sačuvana u odnosu na kolektivne ugovore i nema velikih razloga da se ovaj zakon ne usvoji'', istaknuo je.

Zaključio je da su predstavnici međunarodnog i nevladinog sektora ocijenili ovaj prijedlog zakona kao vrlo dobar.

Kopirati
Drag cursor here to close