Stranke u vlasti

Sankcije protiv RS jer Dodik predstavlja RS

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 14:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj smatraju kako su sankcije Sjedinjenih Američkih Država predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ''neprihvatljiv pritisak'' i ne očekuju da ih podrže i europske zemlje.

Nakon sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i Socijalističe partije Petra Đokića, rečeno je i da uvođenje sankcija može pokrenuti dalje sporove i zaoštravati retoriku, umjesto da se radi na stabilnosti i rješavanju gorućih problema u BiH.

''Ukoliko se dogode sankcije i EU Dodiku, to će negativno utjecati na procese europskih integracija BiH, jer se ovdje ne radi samo o Miloradu Dodiku, već predsjedniku RS-a, kojeg su izabrali građani i stoga se sankcije smatraju i kao sankcije protiv RS-a, jer on predstavlja RS'', ustvrdio je Đokić.

Dodik i Pavić nisu se obraćali medijima, a Đokić je na press-konferenciji u Banja Luci rekao da očekuje da će nova američka administracija ukinuti sankcije Dodiku.

''Ne želimo pokretati bilo kakve dalje aktivnosti koje mogu utjecati na destabilizaciju odnosa'', dodao je Đokić, koji ne smatra da postoji odgovornost Dodika za američke sankcije.

Nakon što je iz Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine stigla potvrda da je Mladenu Ivaniću, Željki Cvijanović i Mirku Šaroviću upućen poziv na ispitivanje u ovoj pravosudnoj ustanovi zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda, Đokić je naveo da je ''ovo pogrešna aktivnost Tužiteljstva BiH'', jer u RS-u smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH provedena, usvajanjem novog zakona o 9. siječnju, ali da je najveća smetnja bilo provođenje referenduma u RS-u u septembru prošle godine, što ne vidi kao sporno.

''Smatramo da smo proveli odluku tog suda na način kako smo shvatili da tu obvezu imamo'', ustvrdio je lider socijalista RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close