Novi svjedoci u USKOK-u

Sanader je zarađivao na alkoholu i struji iz BiH

Vijesti / Flash | 17. 10. 2011. u 11:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitski ugostitelj Željko Bilić u USKOK-u je svjedočio kako je Sanader, zajedno s najboljim prijateljem Mirom Brkićem i Stjepanom Kljujićem iz BiH, osnovao tvrtku HBH d.o.o. Bilić im je u dva navrata posudio iznos od tadašnjih 100.000 njemačkih maraka, koji mu je vraćen nakon tri mjeseca. Sanader je tim novcem otkupljivao dugove Dalmacijavina i onda preko tvrtki u BiH jeftino nabavljao struju od bh. Elektroprivrede i prodavao je HEP-u.

"Sanader, Brkić i Kljujić otkupili su sva potraživanja Dalmacijavina prema tvrtkama u Bosni. Model je bio vrlo povoljan za njih. Dalmacijavinu bi isplatili deset posto duga, a onda bi na mjesto vjerovnika nastupali oni, odnosno njihova tvrtka HBH. Tvrtka koja bi dugovala Dalmacijavinu sklopila bi svojevrsnu kompenzaciju, cesiju s Elektroprivredom BiH, ali u cijelom iznosu potraživanja. Sanader je tu struju prodavao HEP-u po redovitoj cijeni. HEP bi uvezenu struju plaćao HBH-u", ispričao je svjedok Bilić.

Bilić je kazao i kako je tvrtka HBH radila na projektu gradnje apartmanskog naselja u Nečujmu na Šolti, a spomenuo je i četiri građevinska projekta u Splitu, prenosi Jutarnji list.

Također, o Sanaderovim austrijskim poslovima tijekom 80-ih u USKOK-u je svjedočio i Vladimir Glavica, koji je u to vrijeme radio u tvrtki Konstruktor Maribor, koja je pak surađivala s građevinskom tvrtkom KCBS za koju je radio Sanader. Godine 1989. KCBS je započeo gradnju deset stanova u mjestu Hoch blizu švicarske granice.

"Uloga Ive Sanadera bila je da se bavi posredničkim uslugama. Naprimjer, nabavljao je pločice za bazen, iako po većoj cijeni od ostalih pločica iste firme, koje smo mogli izravno nabaviti... Sanader je sređivao i radne dozvole za ljude koji su radili na tom projektu", ispričao je Glavica.

Kazao je i kako je njemu Sanader osobno pomogao u dobivanju kredita u Hypo banci za automobil, za što mu je platio proviziju od 2.500 šilinga. Tu uplatnicu je dugo čuvao, kazao je Glavica, ali ju je naposljetku bacio.

Zanimljiva je i priča o službenom Mercedesu koji je Sanader dobio od tvrtke KCBS. Glavica je ispričao da mu je šef KCBS-a Josef Baumann ispričao da su Mercedes E 300 uzeli na leasing, a kad su započeli problemi s plaćanjem banci, Sanader nije želio vratiti automobil.

"Baumann mi je pričao da je Sanader ostao dužan Republici Austriji u Hypo banci oko milijun i pol šilinga, da je uvijek raskošno živio iako za takav život nije zarađivao", ispričao je Glavica.

Kopirati
Drag cursor here to close