Neimaština

Samohrana majka se polila benzinom ispred zgrade Vlade

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 15:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samohrana majka troje djece Nedžiba Halilović iz Zenice pokušala se danas zapaliti pred zgradom u kojoj je sjedište Vlade Federacije BiH zbog neimaštine i lošeg smještaja.

Ona se polila benzinom, ali su pripadnici Federalnog MUP-a brzom intervencijom spriječili njene daljnje korake.

Halilović od ponedjeljka prosvjeduje pred Vladom FBiH tražeći pomoć i rješavanje stambenog pitanja, a jučer je počela štrajk glađu kada joj je i pozlilo.

“Osam sam godina u socijalnom stanu, u kolektivnom smještaju. Prijete mi deložacijom stalno jer ne mogu plaćati taj stan 40 KM. Moja socijala je 130 KM. Račun za struju je došao 75 KM. Najstarija kćerka mi je 60-postotni invalid, sin je završio srednju školu i zar treba biti beskućnik. Mlađa kćerka je osnovac. Jedemo od danas do sutra”, ispričala je Halilović novinarima prije nego što se polila benzinom.

Rekla je da svaki dan iz Vlade FBiH pored nje prolaze i okreću glavu, piše Srna.

Istaknula je da se obraćala lokalnoj vlasti gdje joj osim stana za koji treba plaćati 40 KM nisu dalje mogli pomoći, da je bezuspješno tražila posao, te da se i Vladi FBiH obraćala mnogo puta.

Na razgovor u Vladu FBiH pozvana je tek nakon što se polila benzinom.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi FBiH sa savjetnicima ministra za izbjegla i raseljene Edina Ramića i premijera Fadila Novalića, rekla je da su joj obećali naći zemljište za kuću ili osigurati stan u socijalnoj zgradi koja se pravi u Zenici.

Obećan joj je i paket pomoći.

''Čekat ću do zime, a ako se ništa ne riješi dolazim ovamo s djecom'', dodala je Halilović, a u Vladi FBiH su napomenuli da će vrlo brzo biti nađeno rješenje za nju u okviru programa Ministarstva za izbjegle i raseljene.

Kopirati
Drag cursor here to close